
U Veterinarskoj stanici Beli Manastir dosad je obavljeno više od 900 trihineloskopskih pregleda – čak tri puta više nego prošle godine
U Baranji je ove godine sezona svinjokolje počela neuobičajeno rano. Razlog je strah od mogućeg širenja afričke svinjske kuge, koja bi mnoge svinjogojce mogla ostaviti bez mogućnosti klanja i prodaje mesa, piše net.hr.
Svinje koje su nekada bile razlog za ponos i veselje, danas mnogim uzgajivačima zadaju brige.
„Dnevno trošimo 250 kilograma hrane, ne smijemo prodati, ni prase, ni svinju, ne smijemo zaklati, u principu ne smijemo ništa – samo hraniti, dokle, ne znam“, kaže Dejan Šarošković, uzgajivač svinja.
Zabrane i mjere u zonama zaštite
Zbog epidemiološke situacije i pojave afričke svinjske kuge, uvedene su zabrane u zonama zaštite i nadziranja bolesti.
„Govorimo o zonama koje su najviše 10 kilometara sveukupno, tamo je trenutno zabranjeno klanje svinja na vlastitom domaćinstvu“, objašnjava Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Petnaestak kilometara dalje, u dijelu Baranje koji nije u zoni zabrane, svinjokolja je ipak počela ranije nego ikada.
„Za svoje potrebe kolju, spremaju meso u zamrzivače pa će čekati hladnije da to prerađuju, da to rade, gledaju da to riješe, jer što ako im se desi slučajno da se kuga proširi, da isto budu blokirani, da ne mogu klati, da ne mogu raditi – što onda?“ dodaje Šarošković.
Veterinari pod povećanim pritiskom
U Veterinarskoj stanici Beli Manastir dosad je obavljeno više od 900 trihineloskopskih pregleda – čak tri puta više nego prošle godine.
„Čak i kolege iz Državnog inspektorata šalju inspektore s drugih područja, znači sve se radi kako bi se omogućilo da subjekti mogu koliko god je to moguće neometano prometovati“, ističe Ljupka Maltar.
Unatoč situaciji, turisti i dalje posjećuju baranjske proizvođače, uživajući u domaćim suhomesnatim proizvodima.
„Kulen, evo ga, pravi domaći, kvaliteta odlična, ne bojimo se svinjske kuge, ali moramo se čuvati, normalno i poštivati“, kažu posjetitelji Baranje iz Župe dubrovačke.
Strah od potpune obustave kolinja
Dok kupci uživaju u delicijama, proizvođači strepe od mogućeg širenja bolesti.
„Da li će cijela Baranja biti obustavljena od kolinja, to mi ne znamo i ne bi bilo dobro, da se to obistini, a ljudi se boje, vidite, svi smo mi navikli da imaš nekakvu zimnicu, da imaš za sljedeću godinu, da imaš domaćih proizvoda“, kaže Petar Dobrovac, proizvođač suhomesnatih specijaliteta.
„Kada ćemo moći početi raditi, klati i prerađivati, prodavati i nešto već da se riješi jer ovo stvarno već je jako, mučno, stresno“, poručuje Šarošković.
Trenutno se u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji oko dvadesetak naselja nalazi u zoni zaštite, a pedesetak u zoni nadziranja — što situaciju čini dodatno teškom za sve koji žive od svinjogojstva.
Više u video prilogu RTL televizije:



