Starinsko sušenje

Nesvakidašnji prizor: Paprike iz Luga postale hit na društvenim mrežama

Katica Stojanović/Ustupljena fotografija

Austrija, Njemačka, Slovenija pa čak i Amerika i Afganistan samo su neke od zemalja gdje odlazi ova, nadaleko poznata začinska paprika

Impozantan broj od čak 480 vreća za sušenje paprika u dvorištu obitelji Stojanović iz Luga prava su senzacija! Tome u prilog govori i više od sedam tisuća reakcija, ali i činjenica da u njihovo dvorište gotovo svaki dan netko uđe kako bi se uvjerio u nesvakidašnji prizor.

Poput ogromnih kobasica obješeno je na desetke, ako ne i stotine kilograma paprike koje će naposljetku završiti u sušari a potom samljeti u vrhunsku začinsku papriku.

Katica Stojanović za SiB.hr pojasnila je da je jedina, barem u Lugu, koja papriku suši na ovaj starinski način.

“Ove moje paprike suše se u vrećama 15 do 20 dana i potom ih stavljam u sušaru na desetak dana. Nakon toga im skidam peteljke i lomim pa ih meljem te stavljam u vrećice za prodaju“, priča nam ova uzgajivačica koja se paprikom, zajedno sa suprugom Borivojem bavi punih 20 godina.

Da je riječ o pravoj atrakciji pokazuje i zainteresiranost brojnih Baranjaca, ali i stranaca koji nerijetko dođu u dvorište kako bi vidjeli, za današnje vrijeme nesvakidašnje sušenje. Naime, Katica kaže kako se danas paprika suši na rešetkama i to na struji i sve bude gotovo za jedan dan.

Oduševljeni češki turisti

“Jučer su baš bili turisti iz Češke i zafrkavala sam ih da ću im naplatiti deset eura sat za razgledanje sušenja paprike“, kroz smijeh kaže naša sugovornica koja, osim na kućnom pragu, svoju papriku prodaje i u raznim dijelovima Hrvatske i inozemstva.

Facebook/Ustupljena fotografija

Austrija, Njemačka, Slovenija pa čak i Amerika i Afganistan samo su neke od zemalja gdje odlazi ova, nadaleko poznata začinska paprika. Narudžbe Katica šalje poštom i kaže, sve je više preporuka za ovu papriku koja, baš poput i brojnih baranjskih, oduševljava bojom, mirisom i okusom.

Pomoć 92-godišnje majke

Na upit zbog čega si ne olakša posao i ne suši na moderniji, odnosno brži način, Katica kaže da ovaj način sušenja daje poseban “šmek“. Osim toga, u proizvodnji mljevene paprike još uvijek joj pomaže njezina 92-godišnja majka.

Facebook/Ustupljena fotografija

“Svaka paprika prijeđe preko ruku nekoliko puta. Oberem je pa stavljam u vreću, skidam peteljke, meljem i sve to iziskuje dosta vremena, ali i zadovoljstva. Uživam u tom poslu i još uvijek radim na ovaj način koji je itekako poznat našim starijoj generaciji“, kaže nam Katica.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest