
Austrija, Njemačka, Slovenija pa čak i Amerika i Afganistan samo su neke od zemalja gdje odlazi ova, nadaleko poznata začinska paprika
Impozantan broj od čak 480 vreća za sušenje paprika u dvorištu obitelji Stojanović iz Luga prava su senzacija! Tome u prilog govori i više od sedam tisuća reakcija, ali i činjenica da u njihovo dvorište gotovo svaki dan netko uđe kako bi se uvjerio u nesvakidašnji prizor.
Poput ogromnih kobasica obješeno je na desetke, ako ne i stotine kilograma paprike koje će naposljetku završiti u sušari a potom samljeti u vrhunsku začinsku papriku.
Katica Stojanović za SiB.hr pojasnila je da je jedina, barem u Lugu, koja papriku suši na ovaj starinski način.
“Ove moje paprike suše se u vrećama 15 do 20 dana i potom ih stavljam u sušaru na desetak dana. Nakon toga im skidam peteljke i lomim pa ih meljem te stavljam u vrećice za prodaju“, priča nam ova uzgajivačica koja se paprikom, zajedno sa suprugom Borivojem bavi punih 20 godina.
Da je riječ o pravoj atrakciji pokazuje i zainteresiranost brojnih Baranjaca, ali i stranaca koji nerijetko dođu u dvorište kako bi vidjeli, za današnje vrijeme nesvakidašnje sušenje. Naime, Katica kaže kako se danas paprika suši na rešetkama i to na struji i sve bude gotovo za jedan dan.
Oduševljeni češki turisti
“Jučer su baš bili turisti iz Češke i zafrkavala sam ih da ću im naplatiti deset eura sat za razgledanje sušenja paprike“, kroz smijeh kaže naša sugovornica koja, osim na kućnom pragu, svoju papriku prodaje i u raznim dijelovima Hrvatske i inozemstva.

Austrija, Njemačka, Slovenija pa čak i Amerika i Afganistan samo su neke od zemalja gdje odlazi ova, nadaleko poznata začinska paprika. Narudžbe Katica šalje poštom i kaže, sve je više preporuka za ovu papriku koja, baš poput i brojnih baranjskih, oduševljava bojom, mirisom i okusom.
Pomoć 92-godišnje majke
Na upit zbog čega si ne olakša posao i ne suši na moderniji, odnosno brži način, Katica kaže da ovaj način sušenja daje poseban “šmek“. Osim toga, u proizvodnji mljevene paprike još uvijek joj pomaže njezina 92-godišnja majka.

“Svaka paprika prijeđe preko ruku nekoliko puta. Oberem je pa stavljam u vreću, skidam peteljke, meljem i sve to iziskuje dosta vremena, ali i zadovoljstva. Uživam u tom poslu i još uvijek radim na ovaj način koji je itekako poznat našim starijoj generaciji“, kaže nam Katica.


