
"Nitko nije završio na hospitalizaciji u zdravstvenoj ustanovi ili na infuziji. Bilo je i onih koji su potvrdili tek grčeve kao simptome", rekla nam je epidemiologinja Marić
Umjesto da sabiru dojmove nakon svatovske fešte, dio uzvanika od ukupno njih 300-tinjak koliko ih se okupilo na svadbi u okolici Slavonskoga Broda anketirano je nakon što je prijavljena zaraza tijekom događaja.
“Mogu vam reći da se događaj zbio za vikend i dobili smo informaciju da je određen broj ljudi tijekom subote razvio blage simptome. Najčešće je to bilo tri do pet proljevastih stolica, bez temperature i povraćanja, a nitko nije završio na hospitalizaciji u zdravstvenoj ustanovi ili na infuziji. Bilo je i onih koji su potvrdili tek grčeve kao simptome“, potvrdila je za SiB.hr Zorana Marić, epidemiologija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.
Dodala je da su svi uzvanici anketirani i uzeti su podatci o intenzivitetu simptoma. Cijela je priča, kaže, završila u jednome danu i u tijeku je obrada.
Hrana na okupljanjima predstavlja rizik
Da u vrijeme ljetnih mjeseci i posebice visokih temperatura kakve su pogodile Hrvatsku posljednjih dana ovakve situacije nisu rijetkost, kaže nadalje, pokazuje i to da se namirnice u takvim uvjetima drukčije ponašaju.
“Namirnice mogu promijeniti svoje uredne parametre. Ovakvi se događaji mogu zbiti na okupljanjima bilo koje vrste. Inače, i dnevne i noćne temperature visoke su pa bilo kakva konzumacija hrane predstavlja rizik na okupljanjima“, naglasila je dr. Marić.
Moguća je promjena stanja namirnica
Uputno je stoga, dodala je, pojačati higijenske navike, posebice pranje ruku, ali i da ljudi budu svjesni izbora hrane te činjenice da je moguća promijena stanja hrane u odnosu na prvotno.
Inače, obrada nakon prijavljenih slučajeva na spomenutoj svadbi je u tijeku i dodatno se istražuje o čemu je konkretno bila riječ, odnosno koji je uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja okupljenih na, kako neslužbeno doznajemo, povećoj svadbi.