Brojke HZJZ-a

Slavonija ima manje liječenih ovisnika od ostatka Hrvatske, ali jedna je županija među vodećima po pitanju njihove smrtnosti

Pexels

Iako Osječko-baranjska županija prednjači u Slavoniji i Baranji, ostale županije poput Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske zabilježile su značajno niže brojke

Osim izvješća o prirodnom kretanju stanovništva na području Lijepe Naše, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno je objavio i izvješće o osobama liječenima zbog zlouporabe psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj u 2023. godini.

Tako je u prethodnoj godini na području Hrvatske na liječenje zbog zlouporabe psihoaktivnih tvari došlo 5875 osoba, od toga 4662 osoba zbog opioida kao glavnog sredstva ovisnosti (79,4 %), a 1213 osoba zbog neopijata (20,6 %). Ipak, od 2020. godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, došlo je do znatnog smanjenja broja zahtjeva za liječenjem zbog uporabe droga.

Štoviše, trend smanjenja broja liječenih osoba od ovisnosti u Lijepoj Našoj vlada od 2013., dok su se u 2023. brojevi zadržali na razinama iz 2020. godine.

HZJZ

Nadalje, za cijelu Hrvatsku stopa je 239,4 na 100 tisuća stanovnika dobi od 15 do 64 godina. U šest županija stopa liječenih osoba viša je od hrvatskoga prosjeka, a to su Splitsko-dalmatinska (817 pacijenata), Istarska (672 pacijenta), Primorsko-goranska (594 pacijenta), Zadarska (508 pacijenata), Šibensko-kninska (278 pacijenata), te Dubrovačko-neretvanska županija (205 pacijenata).

Srećom, slavonske županije nalaze se u donjoj polovici tablice, a u broju liječenih osoba od droga među njima prednjači Osječko-baranjska županija (335). Slijede ju Vukovarsko-srijemska sa 143, Brodsko-posavska sa 115, Virovitičko-podravska s 33 i Požeško-slavonska sa svega 14 pacijenata liječenih zbog ovisnosti o drogama, što je, nakon Ličko-senjske županije s osmero, najmanji broj liječenih osoba u cijeloj Hrvatskoj u protekloj godini.

HZJZ

Prema podatcima o spolu liječenih osoba, kao i prethodnih godina, većinu njih u Hrvatskoj čine muškarci. Od ukupno 5875 liječenih osoba u 2023. godini, bilo je 4838 muškarca (82,3 %) i 1037 žena (17,7 %).

Kako u cijeloj Europi, tako i u Lijepoj Našoj populacija liječenih zbog uporabe droga sve više stari te se tako u posljednjih deset godina njihova prosječna dob povećala za gotovo osam godina. Prosjek godina za žene tako je bio 39,9, a za muškarce 42,1 godina.

U konačnici, u 2023. godini 339 liječenih osoba umrlo je zbog uporabe droga na razini Hrvatske. Najviše ih je bilo s prebivalištem u Gradu Zagrebu (118) te u Splitsko-dalmatinskoj (41), Primorsko-goranskoj (29), Šibensko-kninskoj (20) i Zadarskoj županiji (19). Nažalost, odmah iza toga uslijedila je Osječko-baranjska županija (18), dok su Vukovarsko-srijemska (9), Brodsko-posavska (5), Virovitičko-podravska (4) i Požeško-slavonska županija (2) gotovo pri dnu kada je u pitanju stopa smrtnosti liječenih ovisnika o drogama.

HZJZ

Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2023. godinu pokazuje to kako su slavonske županije među područjima s najmanjim brojem liječenih osoba zbog zlouporabe droga. Iako Osječko-baranjska županija prednjači u Slavoniji i Baranji, ostale županije poput Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske zabilježile su značajno niže brojke. Unatoč sniženom broju liječenih, zabrinjava činjenica kako je Osječko-baranjska županija među područjima s relativno visokom stopom njihove smrtnosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest