bez stresa

Moćni Dunav polako se vraća u korito, a mještanima na umu fiš i gemišt

Zbog vodenog vala mještani uz Dunav nisu se puno uzbudili i sve prate mirno

Vodni val Dunava, koji je u Europi izazvao katastrofu, Hrvatskom prolazi mirno bez nepredviđenih kriznih situacija.

Nakon Batine i Aljmaša stigao je i u Vukovar, situacija je pod kontrolom, a opasnosti od poplave nema. Dežurne službe su na rijeci i uz nasipe, a građane se i dalje poziva na oprez sve dok vodni val ne proteče Hrvatskom. Sve je pratila ekipa RTL televizije.

Pogled s vukovarskog vodotornja i danas je impresivan, Dunav izgleda široko, moćno i opasno. Vukovarci prate situaciju nastalu dolaskom vrha vodnog vala.

“Vidim da je pod kontrolom i nadamo se da neće biti neki veći, val, nadamo se da prolazi”, kaže Nada iz Vukovara. Neki ništa ne prepuštaju slučaju pa provjeravaju i u kakvom su stanju nasipi koji brane grad od rijeke. “Išao sam kontrolirati i drže, super, odlično”, kaže Željko iz Vukovara.

Zbog nasipa, kažu, u Vukovaru opasnosti od poplave nema. “Nema, nema, Vukovar je nekada imao opasnost kad se Vuka slijevala i kad se poplavila Mitnica i dio grada. Ali sada opasnosti nema”, kaže Branislav iz Vukovara.

I najugroženiji dio Vukovara – Otok sportova – spašen je od poplave. “Nema opasnosti. Čvrsti su nasipi, betonski, ne može probiti”, kaže Ivan iz Vukovara.

Vodostaj od 615 centimetara za metar je niži od prvotno očekivanog pa ga je obrana od poplave dočekala spremno.

“Situacija je u potpunosti pod kontrolom. U jedno od kritičnih mjesta, Otoku sportova, izgradili smo mobilni sustav obrane od poplava. Očekivali smo vodni val –srećom se nije ostvario, ali bili smo spremni”, kaže Željko Kovačević, rukovoditelj obrane od poplave za Dunav i Dravu Hrvatskih voda.

Na rijeci dežuraju i intervencijski timovi civilne zaštite koji dronovima snimaju situaciju i pružaju pomoć stanovništvu u vikend naseljima okruženima vodom.

“Danas smo imali osobu kojoj je pozlilo, koja je transportirana čamcem Ravnateljstva civilne zaštite i kasnije su je preuzeli djelatnici hitne medicinske pomoći”, rekao je kaže Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar.

Vrh vodnog vala nakon Vukovara protječe naseljima u Podunavlju, tijekom noći i jutra trebao bi biti u Iloku, a potom mirno i napustiti Hrvatsku.

“Nema niti jedne kritične točke gdje bi mogli imati ozbiljnijih problema. Danonoćno smo s Hrvatskim vodama i svim operativnim snagama na području naše županije u kontaktu”, kaže Mato Matić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

U mjestu Šarengrad u kojem se kaže da Dunav grli nebo, mještani su odahnuli. Ne razmišljaju više o poplavi – nego o drugim tekućim problemima.

“Još da imam gemišt sada, jeo sam fiš – bilo bi savršeno”, kaže u šali mještanin Šarengrada.

Vodostaj Dunava u znatnom je padu i u Mađarskoj, kao i u baranjskom mjestu Batina, nema više razloga za izvanredne mjere obrane od poplava, ali građane se i dalje poziva na oprez sve dok vodni val ne proteče Hrvatskom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest