Velika financijska potpora

Fond za zaštitu okoliša pomogao Bošnjacima s 380 tisuća eura za sanaciju otpada nakon tuče

Davor Javorović/PIXSELL

U slučaju novih nepogoda, Fond će biti spreman pružiti pomoć gradovima i općinama u sanaciji šteta i očuvanju okoliša

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, uručio je načelniku Općine Bošnjaci, Andriji Juzbašiću, ugovor vrijedan 383,7 tisuća eura tijekom obilaska područja uz Dunav koje je ugroženo dolaskom vodenog vala, piše fzoeu.hr.

Riječ je o 100 %-tnom financiranju troškova za uklanjanje i zbrinjavanje otpada nastaloga nakon razorne tuče koja je pogodila Općinu Bošnjaci u srpnju. Tuča je nanijela značajnu štetu na objektima, posebice na krovovima, a lokalne vlasti, građani, vojska i stručne službe brzo su reagirali pristupivši raščišćavanju i obnovi oštećenih objekata. Međutim, nakon toga su ostale velike količine otpadnog materijala koje je potrebno pravilno zbrinuti, za što je osiguran spomenuti ugovor.

Ceremoniji potpisivanja ugovora nazočili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnici Anja Bagarić i Željko Vuković, što je dodatno naglasilo važnost ovoga projekta za lokalnu zajednicu. Ugovor predstavlja financijsku podršku koja će općini omogućiti brzo i učinkovito rješavanje problema otpada, smanjujući pritom potencijalne negativne učinke na okoliš. Direktor Balen istaknuo je kako Fond kontinuirano pruža pomoć lokalnim zajednicama suočenima s posljedicama elementarnih nepogoda te da su takvi projekti ključni za oporavak pogođenih područja.

Balen je podsjetio kako je Fond i ranije pružao stručnu i financijsku podršku nakon poplava u Gunji te potresa na sisačko-moslavačkom području. Ove intervencije omogućile su saniranje štete na okolišu na održivi način, a Balen je dodao kako se nada da više neće biti potrebe za ovakvim ugovorima. No, u slučaju novih nepogoda, Fond će biti spreman pružiti pomoć gradovima i općinama u sanaciji šteta i očuvanju okoliša.

Ministrica Vučković zahvalila je svim sudionicima na terenu, naglašavajući važnost koordinirane pripreme i brzog odgovora na ovakve izazove. Istaknula je to kako sustav nije podcijenio ozbiljnost situacije i da su poduzete sve potrebne mjere kako bi se zaštitili stanovnici i gospodarstvo Slavonije i Baranje. Pritom je izrazila uvjerenje da će sustav uspješno odgovoriti na trenutne izazove, osiguravajući sigurnost i stabilnost u regiji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest