nepoznato ime

I u vukovarskoj bolnici zaposlen liječnik optužen za pokušaj silovanja i bludne radnje nad čak 11 osoba

Emica Elvedji/PIXSELL

Liječnik je nepravomoćno presuđen, ali u bolnici ništa ne znaju o tome slučaju

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka izvijestio je o još jednom slučaju nepravomoćno osuđenog liječnika za kazneno djelo silovanja u pokušaju i vršenja bludnih radnji na štetu 11 pacijenata koji za vrijeme trajanja sudskog postupka nesmetano radi na svom radnom mjestu.

“Radi se o slučaju liječnika specijalista opće kirurgije, uži specijalist vaskularne kirurgije koji je zaposlenik Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar i bivši predavač na vukovarskom Veleučilištu Lavoslav Ružička. Pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno jeosuđ en u listopadu 2023. godine na jedinstvenu kaznu zatvora radi počinjenja kaznenih djela iz glave XVI Kaznenog zakona – Kaznena djela protiv spolne slobode na štetu pacijenta”, stoji u njihovom dopisu.

Dana 14. rujna 2024. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek obratio se Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru sa zahtjevom radi ostvarivanja prava na pristup informacijama. U zahtjevu su tražili informacije koje su korake i mjere poduzeli kao poslodavac vezano uz interne akte njihove zdravstvene institucije, a u svrhu privremenog udaljavanja liječnika od obavljanja liječničke dužnosti dok se pravomoćno ne okonča sudski postupak.

“Također, zatražili smo i informaciju jesu li protiv navedenog liječnika pokrenuli disciplinski postupak odnosno je li se vodio disciplinski postupak pred sudom Komore. Dana 20. rujna 2024. godine zaprimili smo odgovor u kojemu su nas obavijestili da nisu upoznati s navedenim slučajem te da u proteklih deset godina nije zaprimljena niti jedna pritužba na rad ili postupanje imenovanog liječnika, niti posjeduju informaciju da je nadležna Komora postupala prema imenovanom liječniku”, dodaju iz Centra.

S obzirom na njihov upit i značaj težine kaznenog djela, obavijestili su ih da su se obratili Ministarstvu pravosuđa RH i zatražili dokaz o osuđivanosti za kazneno djelo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova liječnika specijalista kirurgije. Također, uputili su zamolbu Općinskom sudu u Osijeku za dostavu presude. U odgovoru su pak naveli da će po primitku tražene dokumentacije NMB Vukovar kao poslodavac poduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulirati radno pravni status liječnika.

Zbog svega navedenog, Centar zatražio i nekoliko zakonskih izmjena pa se tako traži izmjena Zakona o liječništvu kako bi se privremeno oduzela licenca u sličnim predmetima do pravomoćnosti presude. Također, traži se i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem bi ravnatelj ustanove u kojoj su prekršitelji zaposleni mogao udaliti navedenu osobu s radnog mjesta.

“Nakon slučaja iz osječke bolnice otkrivamo da institucije nastavljaju štiti nasilnike i diskriminirati prava pacijenata i pacijentica na sigurno korištenje usluga u zdravstvenim ustanovama. Pitamo se koliko je još ovakvih i sličnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama diljem Republike Hrvatske”, zaključuju iz Centra.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest