zanimljivi podaci

U OBŽ najviše prodanih kuća u 2023., a cijena stana u Osijeku prešla dvije tisuće eura

Davor Javorović/PIXSELL

Tržište nekretnina u Osijeku i županiji znatno se mijenja u proteklih godinama

Prije nekoliko dana objavljena je publikacija pregleda tržišta nekretnina RH 2023. godine, a mi vam u suradnji s Dinkom Mandurićem iz agencije Eurovilla donosimo najzanimljivije detalje vezane uz tržite u Slavoniji i Baranji.

“Broj kupoprodaja nekretnina u 2023. godini bio je neznatno veći od godine prije, točnije za 0.2%. Godinu prije, usporedbe radi, imali smo pad broja kupoprodaja od 13 %. Ako gledamo vrijednost prodanih nekretnina u 2023. godini, došlo je do povećanja od 6,2%”, govori nam Mandurić.

Tako grad Osijek ne zaostaje po broju kupoprodaja za ostatkom Hrvatske, ako uzmemo u obzir veličinu grada. Četvrti je grad po broju kupoprodaja, kao što je i četvrti grad po veličini u Hrvatskoj. U šest najvećih Hrvatskih gradova odvilo se više od 20% svih transakcija, što govori dovoljno o fokusu građana na urbana središta.

Prošle godine najveći broj kupoprodaja odnosio se na poljoprivredna zemljišta, dok se godinu prije najveći broj kupoprodajnih zemljišta odnosio na stanove. 2023. godine su stanovi na drugom mjestu, a kuće na trećem. Ako gledamo vrijednost ugovorenih kupoprodaja, čak 40% se odnosi na stanove, a samo 22% se odnosi na kuće.

Kad je riječ o najmu, broj transakcija najma porasta je čak za 19,5%. Od svih najmova u protekloj godini, 92% odnosi se na stanove. Kad je zakup u pitanju, županija Osječko-baranjska ona je s najviše realiziranih zakupa u protekloj godini, no tu nisu samo poslovni prostori već primjerice i poljoprivredna zemljišta.

“Naša županija je 6. po broju kupoprodaja stanova protekle godine. Medijalna cijena stanova po metru kvadratnom u 2023. godini iznosila je 2004. eura, što je čak za 19% više u odnosu godinu prije. Zanimljivo je da je najveći rast medijalne cijene zabilježen u Vukovaru (54%).

Ako uzmemo u obzir medijalnu cijenu po m2 u 2023. godini, Osijek je tek na 13. mjestu od svih županija u Hrvatskoj. Koliko god mi imali dojam da su cijene u Osijeku visoke, mi smo i dalje u „doljnjem“ rangu cijena kada su ostali veliki gradovi u pitanju, naravno tu treba uzeti u obzir i da se uspoređujemo sa Zagrebom i gradovima na obali”, dodaje Mandurić.

Kada su u pitanju građevinska zemljišta, tu je naša županija tek na devetom mjestu. Slično smo pozicionirani i kada su u pitanju poljoprivredna zemljišta.

Kada je riječ o prometu poslovnih nekretnina, prošle godine dogodio se pad od 10% u broju kupoprodaja u odnosu na godinu prije (2022.). S tim da je naša županija četvrta po broju transakcija u toj kategoriji. Kada su u pitanju veliki gradovi u Osijeku se prodalo 18% više poslovnih prostora od prethodne godine, dok se primjerice Zagreb, Rijeka i Zadar bilježe pad.

“Zanimljivo je da niti u jednoj županiji nije prodano kuća kao u Osječko-baranjskoj županiji. Kad je riječ o kupnji poslovnih prostora tu je OBŽ na četvrtom mjestu, često mjesto u broju kupoprodaja stanova i tek deveto mjesto od svih županija po broju kupoprodaja poljoprivrednih zemljišta, što govori o tome koliko vlasnici poljoprivrednih zemljišta nisu spremni na prodaju u našem kraju”, reći će ovaj agent za nekretnine.

Bez obzira što prednjačimo u broju kupoprodaja kuća i dalje imamo situaciju gdje je potražnja za kućama, veća od trenutne ponude. Najtraženije su useljive kuće u Osijeku do 200.000 eura koje ne iziskuju dodatna veća ulaganja.

Zanimljivo je da je medijalna cijena građevinskog zemljišta po m2 u Osijeku, jednaka kao i u Zagrebu iako se cijene kvadrata stana ne mogu uspoređivati. Najveću cijenu ostvaruje Split, dok je Dubrovnik na drugom mjestu. Ako je riječ o medijalnoj cijeni stana po m2, Osijek je od velikih gradova tek na 15. mjestu.

Koliko god imali dojam da se dosta gradi u Osijeku, medijalna starost stana u našoj županiji prilikom kupoprodaje u 2023. je bila 38. godina. Usporedbe radi u Zagrebu je medijalna starost stana 25 godina.

Kad je u pitanju veličina prodanih stanova, u Osijeku je medijalna veličina prodanog stana u protekloj godini 59 m2, što je podjenako s ostalim dijelovima Hrvatske. Medijalna starost prodanog stana je 38 godina, što je dvostruko više od nekretina na obali. U Zagrebu je medijalna starost stana 25 godina.

“Analiza priuštivosti stanovanja ukazuje na to koliko je postotak godišnjih prihoda potrebno izdvojiti za jedan kvadrat stana. Vukovar se izdvaja kao grad s najpriuštivijim stanovanjem. U toj grupi su još Beli Manastir i Darda”, zaključuje Mandurić.

Dodajmo i kako će se u Đakovu će od 23.-25.10.2024 godine odviti međunarodna znanstveno – stručna konferencija “Kontinentalna Hrvatska: povijesni kontekst, aktualnosti i perspektive u budućnosti” gdje će naš sugovornik ispred Euroville detaljnije prezentirati ove podatke i gdje će dati detaljniju usporedbu Slavonije sa ostatkom Hrvatske, kada je u pitanju tržište nekretnina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest