Gotovo najmanje u Hrvatskoj

Evo kolike su prosječne plaće kod privatnika u Slavoniji

Igor Kralj/PIXSELL

Najveća je prosječna mjesečna neto plaća u privatnom sektoru ponovno u Gradu Zagrebu te iznosi 1175 eura, dok je najmanja iznova u Virovitičko-podravskoj županiji te iznosi 779 eura

Prosječna je plaća okvirni indikator rasta standarda u nekoj državi, pa tako i u Hrvatskoj. Uz to, njezini iznosi sami po sebi mnogo toga otkrivaju, pa tako neuobičajeno visoke plaće imaju istu težinu kao one minimalne, plaće u IT sektoru kao one u tekstilnoj industriji, a plaće u javnom sektoru kao plaće u privatnom.

Ipak, opće je poznato kako su plaće u javnom sektoru daleko više u odnosu na one u privatnom. Razlozi su toga djelomično vezani uz činjenicu kako u javnom sektoru rade obrazovaniji ljudi poput sudaca i liječnika, ali i kada se u obzir uzmu dob, staž i razina obrazovanja, još je uvijek javni sektor ispred privatnoga po pitanju visine plaća.

Podsjetimo, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, najviša je prosječna mjesečna neto plaća u drugom tromjesečju 2024. bila u Gradu Zagrebu, iznoseći 1537 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, iznoseći 1168 eura.

Po navedenim iznosima ništa pretjerano nisu odstupale ni ostale slavonske županije, pa je tako prosječna mjesečna neto plaća u drugom tromjesečju 2024. u Brodsko-posavskoj županiji iznosila 1188, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 1200, u Požeško-slavonskoj županiji 1204 te u Osječko-baranjskoj županiji 1253 eura.

Plaće u privatnom sektoru

Očekivano, u privatnom su sektoru iznosi prosječnih plaća u slavonskim županijama još i manji, odnosno gotovo najmanji kada se uzme u obzir cijela Hrvatska. Prema najnovijim podatcima FINE i DZS-a koje donosi portal Index, najveća je prosječna mjesečna neto plaća u privatnom sektoru u Lijepoj Našoj ponovno u Gradu Zagrebu te iznosi 1175 eura, dok je najmanja iznova u Virovitičko-podravskoj županiji te iznosi 779 eura.

Slijede ju iznosi prosječne mjesečne neto plaće u privatnom sektoru u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 816, Požeško-slavonskoj županiji od 847, Osječko-baranjskoj županiji od 867 i Brodsko-posavskoj županiji od 931 eura.

Izvor: FINA / Index.hr

Koliku bruto plaću imate?

Vidi rezultate

 

Ipak, pozitivan je podatak kako su prosječne mjesečne neto plaće kod privatnika lani porasle u odnosu na 2022., i to za prosječno 123 eura u Požeško-slavonskoj županiji, 94 eura u Brodsko-posavskoj županiji i 34 eura u Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane, zaposleni kod privatnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji imali su pad prosječne mjesečne neto plaće od 12 eura i u Virovitičko-podravskoj županiji od tri eura.

U konačnici, prosječna mjesečna neto plaća kako u javnom, tako i u privatnom sektoru često se koristi kao pokazatelj ekonomskog razvoja i standarda života u određenoj zemlji. Iako varira po regijama, visoke i niske plaće u različitim sektorima kao što su IT i tekstilna industrija te javni sektor, ukazuju na kompleksnu sliku tržišta rada. Unatoč tome, primjetan je trend toga kako su plaće u privatnom sektoru u većini slavonskih županija niže u usporedbi s drugim dijelovima Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest