u domu zdravlja

Turistička ambulanta OBŽ-a dnevno primi desetak pacijenata

OBŽ

Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Osječko-baranjska županija je jedina kontinentalna županija koja svojim gostima pruža ovu vrstu usluge

Dom zdravlja Osječko-baranjske županije od 1. lipnja ove godine otvorio je turističku ambulantu. Jučer je ambulantu obišao obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić u pratnji ravnateljice Doma zdravlja osječko-baranjske županije Justinije Steiner. Ambulanta radi svaki radni dan od 14 do 18 sati, a dnevno primi desetak pacijenata.  Liječnici i medicinske sestre koje rade u turističkoj ambulanti su zaposlenici Doma zdravlja.

“Ponosni smo na Dom zdravlja Osječko-baranjske županije u kojem je otvorena prva turistička ambulanta na području istoka Hrvatske. Riječ je o ambulanti koja će u slučaju potrebe primiti sve goste koji se nađu na području naše županije, a kojima bude potrebna zdravstvena pomoć”, rekao je Lukić.

Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Osječko-baranjska županija je jedina kontinentalna županija koja svojim gostima pruža ovu vrstu usluge.

“Nadamo da za njom neće biti prevelike potrebe jer želimo da se naši posjetitelji osjećaju dobro i uživaju na našem području. Važno je spomenuti kako Osječko-baranjska županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi povećanje od 8,6% u odnosu na prošlu, rekordnu turističku godinu, a očekujemo daljnji rast i do kraja godine. Velik broj manifestacija koje nas očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci svakako nam daje za pravo nadati se još boljim rezultatima”, kazao je Lukić čestitavši djelatnicima DZ OBŽ na njihovom predanom radu u uspostavljanju ambulante uz zahvalu Ministarstvu zdravstva koje je zajedno s Osječko-baranjskom županijom uložilo značajna financijska sredstva u pokretanje cijele priče.

Ministarstvo zdravstva zajedno s HZZO-om prvi put je pružilo mogućnost otvaranja ovakvih ambulanti u domovima zdravlja što je Dom zdravlja Osječko-baranjske županije uz potporu Županije kao osnivača odmah prihvatio. Usluga turističke ambulante će biti dostupna kako građanima Europske unije tako i drugima, shodno međunarodnim ugovorima.

“Ambulanta je namijenjena svim osiguranicima, kako domaćim tako i stranima koji se nalaze izvan svog mjesta boravka i bez obzira kakvo osiguranje imaju mogu se obratiti. Također, putem svojim mrežnih stranica i mrežnih stranica Turističke zajednice dali smo detaljne upute korisnicima o tome gdje se mogu obratiti izvan navedenog radnog vremena turističke ambulante. Od otvorenja do 23. kolovoza kroz ambulantu je prošlo 253 pacijenata”, rekla je Steiner.

Ministarstvo zdravstva je za opremanje ove ambulante izdvojilo 20.000 eura, dok je Osječko-baranjska županija za njezin rad osiguralo 30.000 eura. Dom zdravlja planira i sljedeće godine ići u osnivanje jednog takvog tima, a što se ove godine tiče, planiran je produžetak rada turističke ambulante u vrijeme kada je na kontinentu povećan broj turističkih dolazaka i noćenja.  

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest