na rubnim područjima

Napokon dozvoljeni tretmani komaraca i na području Kopačkog rita

T.M./SiB.hr

Tretiranje je dopušteno do kraja godine, a nakon svakog tretmana mora se izraditi posebno izvješće

Nakon dugog niza godina i ponavljanja kako je za borbu protiv komaraca ključno tretirati komarce i na području Kopačkog rita, takvo odobrenje napokon je i stiglo.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije rješenjem od 9. srpnja Gradu Osijeku dalo je dopuštenje za provođenje istraŽivanja, što uključuje larvicidno tretiranje komaraca na području Posebnog zoološkog rezervata’,Kopački rit”.

Larvicidno tretiranje komaraca dopušteno je isključivo na području rubne zone Posebnog zoološkog rezetvata,,Kopački rit”, u|azeći u južni dio Posebnog rezervata do najviše 200 metara od njegove granice prema unutrašnjosti te na rubnom području zapadnog dijela Posebnog rezervata ulazeći najviše 200 metara od granice rezervata prema njegovoj unutrašnjost.

U zaključku Ministarstvo dodaje kako je larvicidno tretiranje dopušteno isključivo tijekom poplava rijeke Dunav (vodostaj između 300 i 500 cm). Tretiranje komaraca je potrebno prethodno najaviti svim korisnicima prostora i provoditi u dogovoru s Javnom ustanovom “Park prirode Kopački rit”.

“Tretiranje komaraca dozvoljeno je isključivo biocidnim pripravcima koji se nalaze na Popisu biocidnih pripravaka kojima je dano odobrenje za stavljanje na tržište. Za vrijeme i nakon tretiranja potrebno je pratiti širenje larvicidnog pripravka u vodenom okolišu s ciljem utvrđivanja u kojem pojasu i kojim koncentracijama je prisutan korišteni larvicid. Po završetku tretiranja potrebno je izraditi izvješće o stanju indikatorskih organizama na tretiranom području prije i nakon tretmana te o brojnom stanju i vrstama komaraca u naseljima smještenima na rubnim dijelovima Parka prirode “Kopački rit” i Posebnog rezevata,,Kopački rit”, navodi se.

Grad Osijek navedeno dopuštenje ima do 31. prosinca 2024. godine, a u narednim godina Grad će morati tražiti novo odobrenje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari