Do Uskrsa je više od mjesec dana, a kraljica blagdanske trpeze šunka, kao i svaka kraljica zahtijeva puno brige i pažnje. Na sigurnom je, usoljena u pacu, a uskoro će u pušnicu na dim
Znanje i iskustvo o pripremanju šunki u obitelji Hruška prenosi
se s koljena na koljeno.
“Moj tata ušao, kaže on sine da se to nama pokvari. Joj, a on
star, znaš kako je. Kakvi pokvarit, čovječe Božji ni pomislit”,
prepričava za RTL Danas Vjenceslav Hruška,
proizvođač slavonskih suhomesnatih proizvoda.
Šunke koje se nalaze usoljene u pacu provjeravaju svaki dan.
“Neka budu još tjedan dana u soli i onda idu na odsoljavanje, tri
dana nakon toga ćemo s njima u dim. Poslije dima su spremne za
kuhanje i za veselje”, kaže Vjenceslav.
“Svinje hranjene na našem gospodarstvu gdje mi sami pripremamo
hranu za njih na svojoj zemlji. Imamo cijeli krug zatvorene
proizvodnje. Najviše je potrebno uz posao, ljubav prema tome
proizvodu”, kaže Damir Hruška, proizvođač
slavonskih suhomesnatih specijaliteta.
Miris i okus šunke, za njih su poput bukea vina, pa kažu da i u
pušnici u kojoj vatru lože bukovinom s plamenom i dimom treba
znati i imati mjere.
“Mi dimimo negdje oko tjedan dana, znači da ne bude previše dima,
da bude manje dima u njima, ali da se sasuše, da se
konzerviraju”, pojašnjava Vjenceslav.
Dok šunke čekaju na odlazak u pušnicu u proizvodnji slavonskih
specijaliteta čekanja nema.
Vjenceslav i Damir proizvode kulene, a otac je sinu prenio svoje
znanje, ali i prepustio obiteljski posao.
“On i snaha su preuzeli sve, mene su poslali u mirovinu, a eto ja
im još uvijek pomažem sa znanjem, a i s radom, koliko se to može
od mene i očekivati”, kaže Vjenceslav.
“Mora se biti stalno prisutan, što bi rekli 100 posto, prihvatio
sam pozitivne i negativne stvari tog posla i evo u borbi smo”,
dodaje Damir.
Mnogi će se boriti kako bi si osigurali ove blagdanske delicije.
Cijena kilograma šunke je 13 eura, a plećke 10. Te brige muče
starije, na sreću ne i djecu.
“Kaže mi moj 6-godišnji unuk dida, ostavi to meni”, zaključuje
priču Vjenceslav Hruška.
A da bi na veselju šunka bila kraljica fešte treba se vratiti na
početak priče i na ono najbitnije.