NEPOŽELJAN GOST

U Našicama i Slavonskom Brodu u omiljenim grickalicama pronašli crve

Halo, inspektore (Facebook)

Prisutnost crva u hrani može biti uzrokovano nehigijenskim uvjetima rukovanja s hranom te neprikladnim uvjetima skladištenja, kažu iz Glavnog inspektorata

Prije tjedan dana u jednom supermarketu u Našicama u prepakiranim
pistacijama pronađeni su crvi, a sada se to dogodilo i s
originalnim pakiranjem pistacijama u drugom trgovačkom lancu u
Slavonskom Brodu, objavljeno je na Facebook stranici “Halo,
inspektore” koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti
potrošača.

“U rujnu prošle godine u Intersparu u Kaštel Sućurcu i
zagrebačkom Konzumu su se prodavali indijski oraščići i pistacije
u kojima su se pronalazili crvi i razni insekti. Prije tjedan
dana u našičkim Plodinama su se u prepakiranim pistacijama našli
– crvi. To se jučer dogodilo i s originalnim pakiranjima
pistacijama koje distribuira Interspar (kupljeno u Slavonskom
Brodu), a na hrvatsko tržište stavlja Intersnack (bivši Franck)
iz Hercegovca”, piše u njihovoj objavi na Facebooku.

Navodi se da indijske oraščiće iz Konzuma kao i pistacije iz
Plodina na hrvatsko tržište stavlja Marijan voće iz Dugog Sela te
da je o svemu informiran i DIRH.

“Prisutnost crva u hrani može biti uzrokovano nehigijenskim
uvjetima rukovanja s hranom te neprikladnim uvjetima skladištenja
sirovine odnosno gotovog proizvoda. Također, postoji mogućnost da
je već sirovina inicijalno bila kontaminirana bez vidljivih
znakova kontaminiranosti koje su tijekom vremena čuvanja dovele
do pojave prisutnosti crva i kvarenja hrane”, odgovorio je Glavni
inspektorat, kako stoji u objavi Facebook stranice “Halo,
inspektore”.

Kaža da je Glavni inspektorat dodao i sljedeće.

“U skladu s odredbama Priloga II. Uredba (EZ) br. 852/2004
Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni
hrane, subjekti u poslovanju s hranom ne smiju zaprimiti sirovinu
koja je zaražena parazitima ili stranim tvarima, te moraju
osigurati da sirovine i hrana budu uskladišteni u odgovarajućim
uvjetima koji sprečavaju štetne promjene koje ih štite od
kontaminacije. Također, u svim fazama proizvodnje, prerade i
distribucije hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije
koja bi je mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi. Isto
tako moraju se provoditi odgovarajući postupci za suzbijanje
štetnika”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari