postao je pravi luksuz

Blagdan bez odojka na stolu? Uz ove cijene to je za većinu nažalost realnost

Damir Spehar/PIXSELL

Rijetko tko može zamisliti blagdane bez odojka na stolu. No zbog 50% samodostatnosti svinjetinom i afričke svinjske kuge postoje dva problema - manjak odojaka i visoke cijene. Kilogram se lani mogao kupiti za 40-ak kuna, nešto više od 5 eura, a ove godine kilogram košta od 7 do 9 eura, a rastu cijena tu nije kraj

Građani bi za blagdan rado pojeli komad odojka. Mnogi će platiti
koliko god trebalo jer smatraju da se bez njega ne može, a da se
ionako uglavnom jede samo jednom na godinu.

“Ja ću radije više platiti, al da je pravi odojak, a ne neki
patvoreni u kojem su antibiotici, voda, čujte ni sam ne znam što
sve stvaraju s njime.” kaže za RTL  Zagrepčanin Branimir.

Njegova sugrađanka Mirjana ističe da si neće svi moći priuštiti
odojka:
“Ima onih koji imaju, a ima i nas koji nemamo.”

Neki smatraju da će cijena za 10 dana biti i veća od 10 eura za
kilogram.

“To su cijene koje su apsolutno apsurdne. Ja mislim da bi naši
ljudi, naši sugrađani na tu priču trebali reći nešto vrlo
protestno, a to je da plaćamo najskuplju hranu u Europi. To je
sramota!” ljutito kaže Miro iz Zagreba.

Dobar dio građana zato već ima naviku kupovati izravno s
obiteljskih gospodarstava. No, ni od njih ne stižu dobre vijesti.

Na farmi u okolici Bjelovara, dva i pol tjedna prije Božića nema
odojaka, ostale su samo svinje za tov.

“Odojaka više nema. Za ovu godinu – gotovo. Zadnji odojci su
otišli prije nekih 15-ak dana. Mnogi koji traže pitaju mogu li ih
nekome drugome uputiti, a nažalost ne mogu nikome. ” kaže
Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.

Tvrdi da je žalosno i to što je većina kupaca sa sela, oni koji
su navikli pojesti nešto domaće, a sami više ne uzgajaju. Odojci
su se ovih dana prodavali za 5 eura po kilogramu. Inače, u isto
vrijeme lani cijena se kretala između 3.5 i 4 eura.

“Cijene su abnormalne. Skočile su sada, jako su visoke, a do
Božića i Nove godine ne bi htio predviđati, ali sigurno će ići
još – to je 100%.” kaže Slobodan.

Odojak je tako postao više od luksuza, a sada priznajte, jeste li
ikad pomislili da će vam trebati toliko novca, vještine i sreće
samo da biste imali jedan komad mesa na blagdanskom stolu?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari