"Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah", kazao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.
Nakon Rijeke, slučajevi trovanja gaziranim pićem zabilježeni
su i u Zagrebu. Mladić je na fakultetu konzumirao Coca Colu
iz aparata i odmah potražio liječničku pomoć u KBC-u
Zagreb.
RTL-ova reproterka Ivana Ivanda
Rožić razgovarala je sa specijalistom gastroenterologije
Tihomirom Bradićem koji objašnjava što učiniti
ako posumnjate da ste popili otrovano piće.
“Mladić je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i
početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. vjerojatno
je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i
ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje”, rekao
je Tihomir Bradić, specijalist gastroenterologije u KBC-u Zagreb.
Dodao je i da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina
promptno pokazuju:
“Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta
dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha.
Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah”, kazao je Bradić pa
dodao da će mladić proći bez težih posljedica.
“Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta
dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha.
Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah”, kazao je Bradić pa
dodao da će mladić proći bez težih posljedica.
“Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna
situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog
pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati
dugoročne posljedice…”, poručio je specijalist pa dodao da
savjetuje izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.
“Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine,
pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti liječničku
pomoć. Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus
namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu
tekućinu vodom, mlijekom, sode bikarbone jer to može dovesti
egzotermne reakcije – stvaranja topline. Samim time i pogoršanje
ozljede”, zaključio je.