Ujedno je i cijena otkupa niska - 50 eurocenti po kilogramu, isto koliko košta proizvodnja, a bere se prva sorta gala jabuke koja se obično plasira turistima dok su još na Jadranu. Voćari se nadaju da će kasnije berbe popraviti računicu
Počela je berba prve jabuke, bere se gala, no voćari pred sobom
imaju jedno od najizazovnijih godina i prvi put nakon puno
godina, domaće jabuke neće biti dovoljno.
Reporter RTL-a Danas Bojan Uranjek
razgovarao je sa Stjepanom Zorićem, zamjenikom
predsjednika Hrvatske voćarske zajednice koji kaže da smo dugo
godina bili samodostatni, no to se sada promijenilo.
“Prvi put pali smo na ispod 60 tisuća tona jabuke. Od toga je
15.000 do 20.000 tona jabuke imat će manju kvalitetu i bit će
industrijske klase. Samo 40 tisuća tona jabuke bit će prve i
druge klase”, rekao je Zorić.
Cijena jabuke je od 1,50 do 2 eura po kilogramu po trgovačkim
centrima, a voćari 80 posto proizvodnje plasiraju upravo
trgovačkim centrima.
Kilogram jabuke u otkupu je 5050 eurocenti što je za voćare
premalo. “Prekrasnu gala jabuku, namijenjena za tržište dok traje
turizam i koja je jako cijenjena u zapadnim zemljama Europe,
nećemo moći plasirati po cijenu koju smo mislili”, rekao je
Zorić.
U proizvodnji, jabuka po kilogramu košta od 40 do 45 eurocenti, u
nekim zemljama i 60 eurocenti.
“Cijena naše proizvodnje je 50 eurocenti. Nadamo se da će doći do
korekcije i da će sa zimskim sortama moći pokriti (troškove
op.a)”, istaknuo je voćar.
Više u video prilogu RTL-a: