rekordi

Ovo su najviše temperature ikad izmjerene u Osijeku i Hrvatskoj

Dubravka Petrić/PIXSELL

U Osijeku je pak najviša izmjerena temperatura bila 40,3 °C i to u dva navrata

Ekstremne vrućine u prognozi su diljem svijeta, a obaraju se i temperaturni rekordi. Novi su psotavljeni u u Kini i Sjedinjenim Državama. Peking je oborio rekord star 23 godine sa 27 uzastopnih dana kad je temperatura bila iznad 35 stupnjeva Celzija. Phoenix je oborio sličan rekord, star 49 godina, s 19. uzastopnim danom temperatura od 43,3 Celzija ili više, rekli su meteorolozi.

Velike vrućine zahvatile su i Hrvatsku, a Pixell je tim povodom objavio zanimljivu infografiku 20 najviših temperatura ikad izmjerenih u Hrvatskoj.

Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C.

Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća.

U Osijeku je pak najviša izmjerena temperatura bila 40,3 °C i to u dva navrata. Prvi puta davnog 1. srpnja 1950. godine i drugi puta 24. kolovoza 2012. godine. Ako gledamo mjernu postaju u zračnoj luci, što je malo van gradskog područja, onda je rekord i veći – 40,6 °C, izmjereno 24.7.2007.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari