jeftiniji i u nizozemskoj

Kako je luk postao luksuz? U šest mjeseci poskupio je čak 73 posto!

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Glavica luka i u normalnim okolnostima mami suze u očima, no sada kada je luk skuplji čak i od egzotičnih banana, ljudi plaču ne samo zbog okusa već i cijene

Prvo je simbol inflacije bio nenormalno skup WC papir, onda jaja
koja su u Hrvatskoj poskupila više nego igdje drugdje: ali sada
čini se imamo novi: najobičniji crveni luk. Suze nam više ne idu
samo kad ga režemo nego i kad ga kupujemo: jer luk je poskupio
čak 73% u 6 mjeseci. Podaci zavoda za statistiku kažu da je
poskupilo sve: kelj, mrkva, slanina i mortadela: ali ništa kao
luk, piše Danas.hr.

Crven, bijel ili ljubičast, tisućama godina luk je nezaobilazni
dodatak gotovo svim jelima. Ima ga svaka kuhinja i nikad nije bio
značajna stavka u kućnom budžetu. To se polako mijenja.

Glavica luka i u normalnim okolnostima mami suze u očima, no sada
kada je luk skuplji čak i od egzotičnih banana, ljudi plaču ne
samo zbog okusa već i cijene. U godinu dana poskupio je za tri
četvrtine, vrtoglavih 73%.

Kako je luk došao do gotovo dva eura po kilogramu, objašnjenje
tražimo na zagrebačkoj tržnici Dolac. Matematika prodavača jasna,
sve je otišlo gore, morao je, tvrde, i luk….

“Treba puno uložiti, sve je poskupjelo. Gnojiva, voda, mi
zalijevamo. Sve je otišlo gore. Duplo sadnice su otišle gore,
sjeme. O tome se radi, zato je cijena otišla gore”, kaže vlasnica
OPG-a Mirjana Hlebić.

Cijenama na ruku nisu išle ni vremenske prilike. U nekim
dijelovima Hrvatske proizvodnja je prepolovljena.

“Takva godina je. Takva godina. I trešnja isto nije rodila ko i
luk. I nešto zato je malo skuplji nego inače što je bio”, govori
prodavač na zagrebačkoj tržnici Dolac Ivica
Šušković.

Nije ovo jedino povrće koje je doživjelo značajan skok. Uz luk
koji je skuplji za 73%, kelj je otišao gore 63%, mrkva 40, a
paprika 39 posto.

“Nemam riječi, evo nemam riječi. Kila krumpira je 2 eura. Pa to
je prežalosno”, kaže Stana iz Zagreba.

“U Hrvatskoj imate milijune neobrađene zemlje, nitko ne želi
raditi. Prema tome, tu smo gdje smo”, govori
Vlado iz Zagreba.

“Iste su vam cijene, čak možda ima i nešto skuplje ako želite
istinu da kažem. I prema dućanima i prema placu”, kaže
Edita iz Bruxellesa.

Da su na puno bogatoj zapadnoj Europi neke stvari jeftinije,
potvrđuje nam i mladi novinar Damijan koji studira i živi u
Nizozemskoj. U zemlji u kojoj su plaće znatno veće, kila crvenog
luka je osjetno jeftinija nego u Hrvatskoj. Ipak i tamo se osjeti
inflacija.

“Svakako se osjetio porast cijena naime po zadnjim nekakvih
statističkim podacima državnog zavoda za statistiku u Nizozemskoj
od zadnjeg mjeseca ispada da su hrana i piće porasli za preko 12
posto. Ako sada odlučim kupiti kilu bijelog luka u dućan to je
2,30, dok je recimo kila crvenog 1,50”, govori Hrvat u
Nizozemskoj Damijan Jevtović.

Rastu cijene, ali ne zbog pohlepe objašnjavaju poljoprivrednici.
Već drugu godinu zaredom, cijenu i količinu proizvedenog povrća
diktiraju klimatske promjene.

“Ova godina će biti posebno izazovna jer su se dogodile mnoge
neprilike u samoj proizvodnji. Prvenstveno mislim na vremenske
neprilike uslijed prekomjernih padalina, tuče i poplave koje su
nas zadesile kroz peti mjesec. Glavice luke propale od kiše”,
kaže vlasnik OPG-a Marijan Balić.

Cijenu formira i nedostatak radnika na zemlji. Sve u svemu, ne
piše nam se dobro, povratak na staro nije izgledan.

“Potrošači se jednostavno moraju naviknuti na više cijene
poljoprivrednih proizvoda, posebice crvenog luka i češnjaka”,
govori Balić.

Nisu to dobre vijesti za ljubitelje luka, ali i njegovih
derivata.

“Ja mislim da ću trošiti isto, ali neko neće”, kaže
Zoran iz Zagreba.

Kako je njegov manjak u šalšama ozbiljan gastro problem, svi se
nadaju da će se cijena luka ipak s vremenom opet početi padati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari