Proizvođači svinja kažu da je situacija izvan kontrole što pokazuje cijena svinjske polovice na burzi
U 2010. godini imali smo 136 tisuća krmača, danas 70 tisuća.
Svinjetine ima sve manje, a uz to se pojavila i svinjska kuga
koja prijeti da se unište i preostale farme. Prije dvije godine
davali su prognoze da će kilogram svinjetine biti do 1,70 eura. A
već danas cijena je 2,50 eura, piše Danas.hr.
Što je manje svinja, cijena svinjetine raste. Bili smo u mesnici
gdje je cijena prasetine doslovno uz bok teletini.
Jelu Vrhovac, koja u mesnici radi više od 30
godina, više ništa ne može iznenaditi pa ni cijena prasetine:
“Prije nekih 22 godine živa prasetina biča je 18 kuna kilogram,
otprilike isto kao janjetina.”
Kilogram svježeg odojka u trgovini bi još malo i mogao dostići i
cijenu kilograma teletine.
Proizvođači svinja kažu da je situacija izvan kontrole što
pokazuje cijena svinjske polovice na burzi.
Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir
Kuterovac objašnjava kakvo je stanje: “Europa je
projicirala cijenu svinjetine na 1,60-1,70 po kilogramu za 10
budućih godina. To je bilo prije dvije godine. Danas? Cijena je
2,50 eura. To govori koliko je to izmaklo kontroli.”
Zbog ekoloških i ekonomskih razloga, Europa je smanjila
proizvodnju svinjetine što se odmah osjetilo i u Hrvatskoj koja
proizvodi samo pola svojih potreba.
Igor Mikulić viši je stručni suradnik Odsjeka za
poljoprivredu HGK županijske komore u Osijeku te kaže: “Broj
krmača je najbolji pokazatelj svinjogojske proizvodnje u nekoj
zemlji, a u Hrvatskoj imamo prilično porazne rezultate.”
Tako smo 2010. imali 136 tisuća krmača, a do kraja 2022. godine
njihov broj je pao na 70 tisuća.
Poljoprivrednik Stanko Zdravčević dodatno
otkriva koliko je sve tužno: “U svim selima u Slavoniji nikad
nije bilo pojmljivo u povijesti da ne možete naći prase.”
Geopolitička događanja, rast cijena energenata, ali i stočne
hrane, utjecali su na tržište smanjenjem broja svinja i
povećanjem njihove cijene.
Igor Mikulić dodaje: “Teško je za očekivati da može cijena
svinjskog mesa biti niža.”
Poljoprivrednici najavljuju da će kilogram prasetine biti još
skuplji. Poljoprivrednik Stanko Zdravčević
dodaje: “Još malo će se on mjeriti s kilogramom zlata i sa zlatom
plaćati jer ga jednostavno nećete moći naći.”
Proizvođači svinja rješenje vide u poticanju domaće proizvodnje.
Kuterovac kaže koje je rješenje: “Da proizvedemo barem 2 milijuna
svinja i da možemo osigurati našim građanima hranu.”
A dok cijene svinjetine rastu stiže i još jedna loša vijest –
potvrđena su 4 nova slučaja afričke svinjske kuge na
gospodarstvima u Općini Drenovci.