Lakomo dizanje cijena, kojeg ne prati i rast kvalitete ponude već dolazi na naplatu. U nekim mjestima plaže izgledale ovoga lipnja bile su prazne
Od Tik-toka do stranih medija svi pričaju o basnoslovnim cijenama
u Hrvatskoj. Pizza 28 eura, parking 40. Možda zvuči kao luksuzni
odmor u skupoj Švicarskoj, ali to je nekoć jeftina destinacija za
odmor, Hrvatska. Tako piše turistica Brigite u austrijskom
dnevnom listu Kronen Zeitung, prenosi Danas.hr.
Ništa manje nisu šokirani ni stranci koji su komentirali za RTL.
Nela iz SAD-a kaže da je na Hvaru jako skupo. “Prilično je skupo,
jeftinije je nego u Dubrovniku, ali i dalje skupo. Očekivao sam
da će biti jeftinije, ali nije”, poručuje Ninad iz Novog Zelanda.
Koliko su cijene podivljale, pokazuje i to da neki svoje sobe
cijene više nego hoteli s pet zvjezdica, prvi red do mora. Recimo
noć u opatijskom hotelu s pet zvjezdica košta 254 eura. Isto tako
noć u apartmanu s četiri zvjezdice na Hvaru, 283 eura i sniženo
je s 392.
Neki su ipak igrali mudrije
To ujedno pokazuje i da se neki nisu polakomili – Opatija je
uvijek bila za one malo dubljeg džepa, ali ovdje su mudriji.
“Rekla bih da je malo skuplje, ali sasvim u redu. U prosjeku 50
centi, euro, ne jako puno”, kaže Jasmin iz Njemačke.
Slično je i na Krku, koji inače obara turističke rekorde, pa se
nisu htjeli igrati, ali duž obale sve je skuplje i za 30 i više
posto. “Ovisi gdje ste u Hrvatskoj. Putovali smo u Dubrovnik,
tamo je recimo jako skupo, ali uspoređujući s Krkom, nije tako
skupo u odnosu na druge europske zemlje”, dodaje Justine iz
Njemačke. “Recimo ručak za 50 eura. Piće i hrana. Ako želite
talijansku kuhinju platite oko 30 eura za večeru”, tvrdi Timo iz
Njemačke.
Nema razloga za podizanje cijena
A opravdanja za toliko poskupljene nema. “Vlada kontrolira cijene
plina, cijene naftnih derivata, struje. Prema tome sve ono što
utječe bitno na iznajmljivanje, nema razloga za dizanje cijena.
Ostaje uvijek ono osnovno. Da smo htjeli iskoristiti dolazak
stranaca, dolazak nakon pandemije i da smo malo u tome izgubili
orijentir”, tvrdi bivši ministar financija, Slavko Linić pa
dodaje: “Ostaje uvijek pitanje cijene hrane, jer ni to nema
razloga da cijene ne počnu padati pa će to utjecati na
izvanpansionsku potrošnju i utječe na njih. Po meni, morat će se
i u tom dijelu polako spustiti, jer i ono što je bio uzrok rasta
cijena više nije.”
A lakomo dizanje cijena, kojeg ne prati i rast kvalitete ponude
već dolazi na naplatu. U nekim mjestima plaže izgledale ovoga
lipnja bile su prazne. No pravi udar doći će iduće godine – kada
i stranci shvate da za manje eura mogu uživati u Grčkoj, Turskoj,
Alžiru, Španjolskoj…, izvještava Ida Balen ua RTL
Danas.hr.