što jedu najmlađi

Kako se hrane naša djeca? Predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika djece

RTL

Dan uoči Svjetskog dana sigurnosti hrane, predstavljeni su rezultati prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika djece. I dok stariji, redom pune istraživanja lošim prehrambenim navikama, oni najmlađi znaju što treba biti na tanjuru

Prehrambene navike prosječnog Hrvata u odrasloj dobi su najblaže
rečeno – loše. Budući da se one se stječu od najranije dobi –
pravo je pitanje što to jedu naši najmlađi?

Istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece do devet
godina pokazalo kako se hrane djeca u Hrvatskoj. Sumirajući
dobivene rezultate na većini tanjura pronaći ćemo piletinu,
krumpir, grašak, bananu, jabuku i tjesteninu. Što se tiče pića
najveća je konzumacija vode, ali povećanjem dobi djece raste i
konzumacija sokova i toplih napitaka. Od grickalica djeca najviše
vole flips, štapiće i čips, piše Danas.hr.

Još se puno toga našlo na jelovnicima što posebno veseli
stručnjake jer pokazuje svijest roditelja o važnosti raznolike
prehrane kod djece. Ipak jedan se negativni trend i dalje
provlači.

“Rekla bih da nam je najslabija točka nedostatak cjelovitih
žitarica i nedostatak ribe, oni su zaista slabo prisutni na
jelovnicima. Jesmo ih zabilježili, ali puno manje od očekivanog”,
kaže Daniela Čačić Kenjerić, prodekanica za
nastavu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Pojavilo se i nekoliko iznenađenja – pa se tako među često
korištenim namirnicama nalaze chia sjemenke, bademi i avokado.
Stvaranju novih navika doprinosi i sve zdravija prehrana u
školama i vrtićima.

“Prije smo se trudili poučiti roditelje da dobro hrane svoju
djecu međutim to nikako nije davalo rezultate. U novije vrijeme
pristup i paradigma se nekako mijenjaju djeci se u vrtiću nude
namirnice koje su nove i dolaze roditeljima kući možeš li uzet
recept od tete”, govori Čačić Kenjerić.

Nacionalno istraživanje trebalo bi pomoći u borbi protiv
debljine.

“Predstavljaju evaluaciju prehrane naše populacije u RH. Osnova
su za bilo kakve procjene i buduće smjernice vezano za smanjenje
pretilosti ili za poboljšanje zdravlja ili za mnoge druge
aktivnosti”, kaže Darja Sokolić, ravnateljica
Hrvatske agencije za poljoprivredu.

Rezultati su predani i Europskoj agenciji za sigurnost hrane. Pa
bismo uskoro trebali saznati kakvi smo u usporedbi s ostatkom
Europe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari