promjene na ražnju

Prase skuplje od janjca: ”Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz”

Damir Spehar/PIXSELL

Zbog jeftinog uvoza smanjivala se domaća proizvodnja svinjetine pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja

Promjene na tržištu donose i promjene na ražnju. Tako u brojnim
pečenjarama odojak po cijeni prestiže janje.

“Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka
bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i
sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto”, kaže za
Danas.hr RTL-a Sandro
Skolan
, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

“Sve je prešlo granice, pa i to. Sve je poskupilo prestrašeno.
Užas. Nećemo jesti odojak!”, kaže Grozdana
Jeličić
iz Zagreba.

“Odojak je ipak bio narodno jelo, narodna hrana. Stvarno mi nije
jasno…”, čudi se Gordana Baća iz Zagreba.

Međutim, sve ima svoje… Zbog jeftinog uvoza smanjivala se domaća
proizvodnja svinjetine pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj
nedostaje oko milijun vlastitih svinja.

“Da bi zadvoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo.
Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te
janjetine”, kaže Skolan.

Situacija je to koju su uzgajivači predvidjeli još prije dvije
godine.

“Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno
da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili
janjca, nego što možete kupiti prase”, kaže Krešimir Kuterovac,
predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja. U isto
vrijeme, u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog
mesa.

“Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad
i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene
koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se
da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa”, pojašnjava
direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić.

Proizvodnja svinjskog mesa pada i u cijeloj Europi. Hrvatska
samodostatnost je svega 55 posto te ovisi o tom izvozu.

Kuterovac daje crne prognoze: “Ako se trendovi nastave, možemo
očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane
luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro”,
upozorava Kuterovac, predsjednik Udruge uzgajivača.

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju. Zato
svinjogojci očekuju hitne mjere. I to čim prije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari