Riječ je o suđenju u slučaju policijske akcije u kojoj je pao i proslavljeni TV kuhar. Optuženi Stjepan Plaščar priznao je dilanje, ali ne i da je zaradio onoliko koliko mu je USKOK inkriminirao. Zato je sud od MUP-a zatražio 'cjenik'
“Kilogram kokaina na ilegalnom narko-tržištu u godini 2019./2020.
vrijedio je između 30.000 i 45.000 eura. Iste godine jedan
kilogram amfetamina vrijedio je 2000 i 2500 eura, a litra ulja
amfetaminske baze između 1500 i 2500 eura”.
Cijene su ovo droge iz MUP-ove evidencije zatražene za ponovljeni
postupak koji se protiv Stjepana Plaščara vodio
zbog USKOK-ovih optužbi da je 2019. i 2020. vodio zločinačko
udruženje koje je krijumčarilo i prodavalo velike količine
kokaina i amfetamina, a problem je nastao jer tijekom dokaznoga
postupka nikada nije utvrđeno koliko je Plaščar zaradio od
prodaje droge, donosi Jutarnji list.
Plaščar je priznao sve optužbe za dilanje, no nije priznao da je
zaradio koliko mu je USKOK inkriminirao. Tužitelji i sud su točno
utvrdili koliko je on droge prodao, ali nisu imali niti jedan
podatak koliko je zaradio.
Prva nepravomoćna presuda protiv njega je ukinuta upravo zato što
se nije mogla utvrditi njegova ilegalna zarada te je uopće nije
presudio.
Sud je od MUP-a zato zatražio “cjenik” droga za 2019. i 2020.
godinu, a koji je MUP formirao analizirajući sve slučajeve u
kojima su imali konkretno utvrđene cijene.
Budući da se Plaščaru na teret stavljalo da je prodao oko 20
kilograma kokaina, te oko 4 kilograma amfetamina, 3 litre
amfetaminske baze i slično, sud je nepravomoćno presudio da je
dužan vratiti čak 637.530 eura. Inače, kao i u prvome postupku,
osuđen je na zatvorsku kaznu od 4,5 godine zatvora.
Plaščar je još jedini okrivljenik od prvobitno optužene
trinaestorice u policijsko-uskočkoj akciji kodnoga imena “Exotic”
zbog optužbi da su proizvodili krijumčarili i preprodavali drogu,
između ostaloga i “kuhali” amfetamine. Jedan od osumnjičenika
Dejan Markus (43), Beograđanin sa zagrebačkom
adresom, koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj
kulinarskoj emisiji “Kuhati sa srcem”.