cvijet runolista

Putin nazvao ukrajinsku vojsku nacističkom zbog simbola koji na svom grbu ima i naš HGSS

Ivica Galović/PIXSELL

Cvijet runolista koriste brojna planinarska udruženja

Ruski predjsednik Vladimir Putin jučer je održao govor od gotovo dva sata u kojem je govorio o ratu u Ukrajini te opleo po zapadnim zemljama.

Tako je prilikom svog govora jednu od jedinica ukrajinske vojske usporedio s nacističkom 1. Planinskom divizijom koja je također imala simbol runolista i počinila je niz ratnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

Zelenski je 10. Posebnoj planinskoj borbenoj brigadi dao počasni naziv Edelweiss, odnosno Runolist. Stoga su Rusi odmah to proglasili kao “nacističku jedinicu”, ali cvijet runolista koriste brojna planinarska udruženja pa je tako BBC naveo kako i Hrvatska gorska služba spašavanja koristi simbol runolista u svom logu.

Izvor: Facebook

Čak je i Rusija imala posebnu jedinicu koja se zvala Edelweiss (runolist), ali su 2016. ime promijenili u Avanguard.

HGSS je zbog BBC-evog teksta odlučio sve prokomentirati na svom Facebook profilu.

“Pozor svim planinarima! Pripazite na sve sumnjive simbole na svom sljedećem putovanju, to bi mogao biti znak opasnosti ispred vas! Ali ne brinite, ako naiđete na bilo kakve probleme, samo nazovite HGSS u svom prijateljskom susjedstvu (nedavno smo saznali od BBC-a da se čak i naš voljeni HGSS logo može zamijeniti za nešto zlokobno) i mi ćemo biti tu da spasimo stvar. A možda usput i riješiti međunarodnu političku krizu”, napisali su u objavi koja je u originalu napisana na engleskom jeziku:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari