nepoznat neoporezivi limit

Muke po konobarima: Bakše sve manje, čekaju se detalji oko uvođenja poreza

Goran Kovačić/PIXSELL

Cijela priča krenula je prije dvije godine kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom

S novom valutom totalna pomutnja s napojnicama. Euri su, čini se,
od Hrvata napravili velike škrtice. Priču donosi Marko
Šiklić
za RTL.

“Prije je bilo moguće da netko ostavi 10, 20 kuna napojnice, ali
sad teško – baš teško”, govori konobar Duško
Gavrilović
.

Jedni ostavljaju previše, drugi premalo, a većina ništa – jer
plaćaju karticom.

“50 centi je tu negdje, što uvijek ostavim – može i više, a može
i manje. Ovisi o njemu, ali i meni – što imam kod sebe”,
kaže Rea Čavić iz Zagreba.

“Nekad se zeznem, pa ostavim previše – nekad premalo, ali budemo
se navikli kroz koji mjesec”, smatra Dora
Barba
 iz Zagreba.

Bilo da je riječ o gotovinskim ili kartičnim, napojnice će se
oporezivati. Novi je to porez koji, ovog puta, ide na ruku
ugostiteljima, konobarima, ali i državi.

“Ako će njima ostajati taj dio koji oni zaslužuju, mislim da će
oni biti zadovoljniji i možda nam to pomogne u potrazi za radnom
snagom koja je sada dosta veliki problem za nas ugostitelje”,
objašnjava Andrija Pirnat, vlasnik
ugostiteljskog objekta.

Neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa. Na sve iznad toga
platio bi se porez.

“Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake
ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, morate platiti
poreze, morate platiti prirez. Ako ugostiteljskom djelatniku
ostavite 2 eura napojnice, u tom trenutku on će od ta dva eura
dobiti tek nešto više od jednog eura, iz razloga što se moraju
platiti ove stvari koje smo prethodno naveli”,
kaže Ivan Tadić, tajnik Udruženja
ugostitelja Grada Zagreba.

Drugim riječima, napojnica nije prepoznata kao pojam u našem
zakonodavstvu pa se naplaćena elektroničkim putem, tretira kao
osnovni dohodak.

“Porezno, ako mi prijavimo napojnice, onda gotovo 50 posto od te
napojnice ide državi, što je nepovoljno za konobare koji dobivaju
pola od toga što zaslužuju”, govori Pirnat.

Cijela priča krenula je prije dvije godine kada su ugostitelji
dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom
upravom. Održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

“Sa samim definiranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice, mi
ćemo omogućiti da naši konobari od ostavljena 2 eura, dobiju ta
dva eura”, kaže Tadić.

“To je dobar korak i mi podržavamo Vladu zato što je to
otklanjanje sive ekonomije, i definitivno dobra mjera – manje
novca ostaje u proračunu, a više u rukama ugostitelja”, poručuje
prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i
managementa, Boris Podobnik.

Bakšiš, tringl ili napojnica, kako god je zvali, pronaći će svoje
mjesto u novom zakonu od 2024. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari