Kada se sve zbroji i oduzme, pečenje kod kuće uglavnom je jeftinija opcija
U riječkoj slastičarnici lani su tijekom prosinca prodali i 700
kilograma kolača, ove godine nadaju se da će i više.
Najprodavaniji je miks kolača za 120 kuna po kilogramu. Iz RTL-a
oblišli su tržnice te saznali da se najviše prodaju
najskuplji i najbolji orasi, cijena im ide do 100 kn/kg.
Eksplozija boja, mirisa i okusa! Najbolji blagdanski kolači na
jednom pladnju. Pomoćna slastičarka Slavica
Markanović svakodnevno pakira 40 kilograma koji se
odmah i prodaju, a u ponudi imaju i linzere, oraščiće,
štrudlice, male jelkice, mađaricu, bijelu pitu, rogač, jafficu i
razne vrste torta.
Ilona Kirovskaja majstorica je slastičarka
i otkriva što sve rade.
“Jestivo cvijeće, figurice, doslovno, može se lice isklesati od
mase, Djeda mraza, što god zamislite”, navodi.
Vlasnica je počela sama u garaži prije 37 godina. Danas
njezin obrt zapošljava jedanaestero ljudi. Potražnja je velika
jer su žene sve zaposlenije i nemaju vremena za pečenje kolača.
Ove godine tu su 20 posto skuplji nego lani.
“Mislim da je jeftinije kupiti jer svatko si može odrediti
onoliko koliko želi kupiti. Najprodavaniji nam je miks miješanih
kolača, cijena mu je 120 kuna po
kilogramu”, ističe pak vlasnica slastičarskog
obrta Silvana Dijanić Košir.
Kilogram je suhih kolačića 100 kuna, kao i tradicionalne
orahnjača i makovnjača.
“Ne gledam na isplativije, nego gledam da je meni lakše, bez
obzira na tradiciju”, kaže Renata Pende iz
Rijeke.
Neki kažu kako za pečenje kolača nemaju dara, pa ih
kupljeni spase. No, drugi ipak od tradicije ne odustaju, kao
Riječanka Nina Blažić.
“S obzirom da ste me ulovili u slastičarnici, ne znam da li ćete
mi povjerovati, većinu pečem sama, medenjake uvijek”, tvrdi.
Na riječkoj tržnici na štandu s orašastim plodovima i kandiranim
voćem cijene su kao lani. Najbolje ide orah koji je
pred blagdane 300 posto traženiji.
“Najniži su 60, neka normalna srednja klasa. Dobri orasi koji su
malo miješane polovice, četvrtinke, taj je 80. Prva klasa se
nalazi od 90 do 100, čak vam mogu reći da se najviše ti skuplji i
prodaju”, kaže prodavač Renato Đuran.
Lješnjaci su po 100, kao i uvozni badem, dok je domaći 150 kuna.
Kada se sve zbroji i oduzme, pečenje kod kuće uglavnom je
jeftinija opcija.
“Uopće ne razmišljam o kupovini kolača, pečenje kolača mi je dio
nekakvog rituala i ugođaj, zapravo i miris kolača”, ističe
Riječanka Nataša.
Kupovni ili iz kućne radinosti, najvažnije je da kolača za
blagdane ima i da se jedu s voljenima, zaključuje
Danas.hr.