Tomica Đukić

Osječki chef otkrio što reprezentativci jedu u Kataru

Davor Javorovic/PIXSELL

Velika pažnja posvećuje se i povrću. Nogometaši svaki dan moraju imati na jelovniku kuhano ili pečeno povrće

Chef Tomica Đukić, glavni je kuhar hrvatske
reprezentacije, već sedam godina putuje s našom ekipom po
svijetu. Đukić je prije dvije godine napustio hotel Osijek da bi
preuzeo posao glavnog kuhara osječke bolnice, gdje se nije dugo
zadržao. Sada kuha u restoranu vinarije Josić u Baranji. Đukić
također je potpredsjednik hrvatskog ogranka ugledne globalne
kuharske udruge Escoffierovi učenici.

U fokus javnosti, logično, dolazi kad su velika natjecanja na
kojima naša nogometna reprezentacija nastupa.

Sad je za portal Dobra hrana otkrio je što igrači jedu u
Kataru.

Primjerice, na dan utakmice protiv Maroka hrvatski nogometaši
pojeli su obilan doručak, koji je uključivao meso i tjesteninu,
ali uglavnom slijede mediteransku prehranu. To znači da sve mora
biti pripremljeno na maslinovom ulju i bez puno začina, samo uz
sol i papar.

“Njihov dnevni jelovnik baziran je na crvenom i bijelom mesu.
Poslužujemo im teletinu, junetinu, piletinu i puretinu, a moraju
imati dostupnu i ribu. To je uvijek bijela riba, poput orade ili
brancina, a nerijetko i losos”, kaže kuhar.

Velika pažnja posvećuje se i povrću. Nogometaši svaki dan moraju
imati na jelovniku kuhano ili pečeno povrće.

“Također, juhe su neophodne. Sportaši moraju konzumirati
namirnice bogate vlaknima, pa koristimo puno cvjetače i brokule.
Uvijek im skuhamo nešto za jelo na žlicu da se okrijepe, ali
nikada ne pripremamo grahorice, koje mogu izazvati probavne
smetnje”, rekao je Đukić

Hrvatski kuhar tvrdi da se maksimalno pazi na sigurnost te sve
namirnice koje se koriste moraju imati deklaraciju, točan datum
proizvodnje i naznačen datum do kojega se mogu upotrijebiti.

“Nikada ne kupujemo namirnice na veliko jer nikad ne znate što
ćete dobiti. Sve mora biti što svježije. Idemo toliko daleko kada
je u pitanju svježina namirnica da u blagovaonici, odnosno sali
gdje se jede, postavljamo i improvizirane stanice za doradu
pojedinih jela. Tako završavamo njihov rižoto, a ponekad i
tjesteninu”, objasnio je.

Na jelovniku nema previše slastica. Nađu se tu pokoja pita,
štrudla ili biskvit, no prevladavaju voće i orašasti plodovi.

“Uvijek morate imati na umu da njihov organizam ne smijete
previše zakiseliti niti ga ugojiti. Ponekad imamo i cheat day,
čisto da zadovoljimo želju za konkretnijim stvarima, pa znamo
pripremiti hamburgere ili krumpiriće, ali nikada ne pržimo u
dubokom ulju, nego pečemo na vrući zrak”, zaključio je Đukić u
rzagovoru za portal Dobra hrana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari