podaci za 2021. godinu

FINA objavila podatke: Osječki poduzetnici treći po dobiti i četvrti po broju zaposlenih u državi

Dubravka Petrić/PIXSELL

Među 10 najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda, u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2021. godini, poduzetnici su u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2021. godini, imaju udio od 52% u broju poduzetnika, 55,9% u broju zaposlenih, 66,5% u ukupnim prihodima, 66,5% u dobiti razdoblja, 63,4% u gubitku razdoblja te 67,7% u neto dobiti. Njihove rezultate danas je objavila FINA.

Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 433,2 milijarde kuna (udio od 73,6% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova).

Iza Zagreba, prema iskazanim ukupnim prihodima, su gradovi Split (27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 4,6% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova) i Vukovar (24,5 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,2% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Rezultatima Vukovara najviše doprinosi očekivano Prvo Plinarsko Društvo d.o.o., dok je u Zagrebu do INA d.d.. U Osijeku očekivano na prvome mjestu Žito d.o.o..

Prema broju poduzetnika Osijek je na četvrtom mjestu u Hrvatskoj s 3.426 aktivnih poduzeća, dok je prema neto dobiti na trećem mjestu. U 2021. u osječkim tvrtkama bilo je zaposleno ukupno 22.701 osoba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari