Predstavljen je Baranjski kulen i ostali suhomesnati proizvodi kao važan element eno gastro ponude naše regije
Na festivalu Zemlja vina koji je održan u
zagrebačkoj Esplanadi svi zainteresirani posjetitelji mogli su
paralelno kušati Baranjski kulen i vina
renomiranih vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja i pronaći
onu kombinaciju koja ih je najviše oduševljava.
Na velikom štandu Udruge proizvođača kulena predstavljeni su
Baranjski kulen Belje i Baranjski kulen Matijević, a uz kulen su
predstavljene i kulenova seka, baranjska kobasica i dimljena
slanina. Osim kušanja i predstavljanja kulena, Baranjski kulen je
sudjelovao i u dva dodatna sadržaja festivala, riječ je
predstavljanju knjige Kulen – hrvatska mesna perjanica i posebnoj
radionici Baranjski kulen i vino – što čini baranjski terroir
posebnim.
“U dogovoru s organizatorima i udrugom vinara Graševina Croatica
predstavili smo Baranjski kulen i ostale suhomesnate proizvode
kao važan element eno gastro ponude naše regije i dali priliku
posjetiteljima da nađu idealno vino uz Baranjski kulen. Oduševio
nas je ogromni interes posjetitelja jer je naša radionica bila
popunjena do posljednjeg mjesta što je velika potvrda
popularnosti Baranjskog kulena i naših ostalih tradicionalnih
proizvoda” istaknuo je Miodrag Komlenić,
predsjednik udruge Baranjski kulen i jedan od moderatora
radionice o Baranjskom kulenu i baranjskim vinima.
Uz stručno vodstvo publiciste Željka Garmaza
Baranjski kulen se sljubljivao uz traminac vinarije Kolar,
cabernet sauvignon vinarije Kalazić te graševinu i frankovku Vina
Belje. Iako se u Baranji kulen tradicionalno poslužuje uz
graševinu, sjajno se spojio i s tramincem i sa zrelom frankovkom
iz berbe 2012. Prema ocjenama zaljubljenika u hranu i vino,
istaknutih sommeliera i vinskih ocjenjivača koji su sudjelovali
na radionici upravo spoj Baranjskog kulena i frankovke Vina Belje
predstavlja autentičnu Baranju, vrhunsku destinaciju za ugodan
odmor i užitak u vrhunskim delicijama i vinu.
Baranjski kulen jedan je od prvih domaćih proizvoda zaštićen
oznakom Zemljopisnog podrijetla Europske unije. Riječ je o
tradicionalnom kulenu koji nastaje od najboljih dijelova
svinjskog mesa i s pažnjom birane crvene paprike, a ZOZP znak na
ambalaži Baranjskog kulena jamči kupnju autentičnog i
kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i načina proizvodnje
koji je karakterističan za područje Baranje. Baranjski kulenari s
ponosom ističu da je prvi kulen u Baranji proizveden prije više
od stotinu godina, a ta tradicija proizvodnje ih obvezuje na
očuvanje proizvodnje i prijenos na nove generacije.