građani, oprez

Otrovali se gljivama kupljenim na tržnici. Evo kako se dobro najesti, a ne otrovati

Goran Kovačić/PIXSELL

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom

Osam osoba u teškom je stanju nakon trovanja gljivama kupljenim
na jednoj srpskoj tržnici. Vojnomedicinska akademija navela
je  da su pacijenti iz gljive kupili kod neovlaštenog
prodavača i konzumirali ih misleći da je riječ o lisičarkama i
rudnjačama. Policiaj je zbog tog uhitila 72-godišnjakinju.

Sezona je gljiva pa smo provjerili kakva je situacija kod nas na
tržnicama. Ali i u šumama s gljivarima koji imaju savjete kako se
najesti, a ne otrovati, piše RTL.

Zelena pupavka najotrovnija je gljiva u Hrvatskoj i jedna od
najotrovnijih na svijetu. Djeluje podmuklo pa prve simptome
osjetite prekasno kada je otrov već počeo razarati vitalne
organe.

Ostaje samo da se pozdravite s najbližima

“Preporučio bih odlazak u šumu za one koji nisu poznavatelji
isključivo s nekim tko dobro, dobro, dobro pozna gljive”,
poručuje Branko Kezerle, predsjednik Udruge
Gljivara Donji Miholjac.

U hitnoj već nekoliko godina nisu imali slučaj trovanja
najotrovnijim gljivama, no i one manje ubojite truju.

“Svako trovanje kao trovanje je zapravo stanje koje zahtijeva
tretman, naravno da mogu uvijek nazvati 194 pa će od liječnika s
HMP-a koji radi na telefonu dobiti savjet što i kako dalje”,
tvrdi Robert Vrselja, dispečer Zavoda za hitnu
medicinu OBŽ.

Građani su oprezni, kupuju na tržnici od poznatih prodavača iako
gljive i vole i poznaju.

“Poznam, ali ne bih se usudila tražiti. Ne bih se usudila
tražiti. Kupim gdje je sigurno”, kazala je Ljerka
Mađarević Kubatka
iz Osijeka.

Od prodavača se traže gljive, ali i savjet kada ići u gljive.

“Poslije kiše”, poručuje Josip Vrbanec.

Branko je dugogodišnji gljivar. U šumi širom bez staze i puta
povazdan.

Govori i pokazuje gljive ovo je ova jestiva, ova ne jestiva, ova
jestiva.

“Svaka gljiva ima svoga dvojnika i u svaku gljivu moramo biti baš
100 posto sigurni. Onaj jedan posto nas može koštati života”,
poručuje Kezerle.

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a
ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo
jednom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari