uspješna plantaža

Domišljati Slavonac: Uveo novu kulturu na hvarskoj crvenici, a narudžbe mu stižu i izvan Hrvatske

Ivo Cagalj/PIXSELL

On sve sam radi, sam sadi i obrađuje, sam bere i sam prerađuje

Ljudi su na mnogim područjima oduvijek razmišljali što bi mogli
proizvoditi, a da to tržište prihvaća, da se od toga može
živjeti. I nikad nikome nije bilo lako, ni jednostavno, smisliti
nešto tako, prenosi
Slobodna Dalmacija

Međutim, Branku Presečanu (66) iz
Svirača na otoku Hvaru je to ipak pošlo za
rukom, ništa čudno jer je on zapravo čovjek sa sto zanimanja. Po
doseljenju iz Virovitice na našem najsunčanijem škoju se najprije
bavio prodajom točenog piva, zatim je imao svoj restoran, pa i
građevinsku tvrtku, da bi naposljetku završio u poljoprivredi, u
proizvodnji čili papričica.

“Na otok sam se doselio još 1997. godine, jer sam naprosto
zaključio da tu ima života. Kupio sam obiteljsku kuću u Svirčima
te s vremenom unajmio, zatim i otkupio jednu zemlju od gotovo 2
tisuće četvornih metara. Na toj crvenici uzgajam masline i još
neke voćke, a posljednjih pet godina i čili papričice što je,
koliko ja znam, jedinstven slučaj na Hvaru. Odlučio sam se za
ekološki uzgoj i od njih dobivam kvalitetnu sirovinu za moje
proizvode, lijepo da nadopunim mirovinu”, veli
Branko, kojem su prijatelji u zadnje vrijeme
upravo zato i dali nadimak BaneSco.

On sve sam radi, sam sadi i obrađuje, sam bere i sam prerađuje.
Njemu su od pomoći jedino sunce, vjetar i blaga mediteranska
klima, tvrdi da je hvarsko područje izuzetno pogodno za uzgoj
njegovih papričica. Na zemlju mu je stalo 600
sadnica
raznih vrsta koje, kako reče, porijeklo vuku iz
Meksika, Jamajke, Kube, Indije, Amerike…, iz zemlja gdje se
puno više koriste nego u nas. Tu su primjerice Jalapeno, Jamaican
Red Hot, Red Habanero, Bhut Jolokia i Carolina
Reaper
koja je zapravo najljuća svjetska papričica.

“Iz moje ‘radionice‘ za sada izlaze razni umaci, začini,
marmelade, čokolade…, sve na ljuto. Ipak, kupci s otoka, iz
Dubrovnika i Splita uglavnom traže TaBaneSco i
ljuto maslinovo ulje, a mene naročito veseli kad mi, zahvaljujući
novim tehnologijama, sve više stižu narudžbe iz cijele Hrvatske,
pa i drugih zemalja. Rekao sam vam ja da se od ovoga ne može
izgraditi kuća, ali može nadopuniti mirovina, možda i prehraniti
obitelj ako bi se uzeo veći komad zemlje i ne bi žalilo
truda”,  poručuje promućurni Slavonac, koji dobro zna što
nudi ‘nova kultura‘ s Otoka sunca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari