potencijalna opasnost

Gotovo trećina svinja u Hrvatskoj ima hepatitis E: Važno je meso dobro ispeći!

Damir Spehar/PIXSELL

Nakon pečenja na mesu ne smije biti tragova krvi i sukrvice jer vreba potencijalna opasnost - izvor zaraze hepatitisa E, upozoravaju stručnjaci

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj je prokužena
tim virusom. Najzastupljeniji je kod svinja do pola godine života
koje završe u prehrambenom lancu. Opsežno istraživanje radilo se
u molekularnom laboratoriju u Hrvatskom veterinarskom institutu,
piše RTL.

“30 od 100 svinja došlo je u kontakt s virusom hepatitisa E. Ono
što je više zabrinjavajuće je da smo dokazali da su stvarni
prenosioci virusa. Mogu biti nositelji virusa bez ikakvih znakova
bolesti ikakvih promjena koje se čak i nakon njihovih uginuća ne
mogu primijetiti”, kazala je Lorena Jemeršić,
predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog
instituta.

Hepatitis E je relativno rijetka bolest na našim područjima.
Uzrokuje upalu jetre. Inkubacija traje do 40 dana, simptomi su
malaksalost, gubitak apetita, temperatura i mučnina, a nakon dva
tjedna može se razviti i žutica. Specifični lijek ne postoji.

“Najrizičniji čimbenik za hepatitis E je svinjsko meso što znači
da kad krene sezona roštiljanja, važna je dobra termička obrada,
temperatura iznad 70 stupnjeva i dulje od 30 minuta”, objasnio je
Pavle Jeličić, voditelj Službe za zdravstvenu
ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najviše problema može stvoriti kod osoba sa smanjenim imunitetom.

“To je problem imunosupresivnih. To su osobe koje zbog tumora su
u određenoj fazi smanjenog imuniteta il osobe nakon
transplantacije. One su potencijalnoga rizika nastanka kroničnog
oblika bolesti i tu je potencijalna opasnost i kako nije
prepoznat to je enigma”, kazala je Oktavija Đaković Rode,
pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti
Dr. Fran Mihaljević.

A postoje i profesije koje su također pod rizikom.

“Sve djelatnosti kao što su veterinari, mesari, svinjogojci,
šumari i slično što su naša istraživanja i pokazala”, kazao je
Jeličić.

Uz izbjegavanje unosa sirovog i nedovoljnog ispečenog mesa,
prevencija je i dobro stara mjera – higijena ruku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari