Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade
Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča
Gault&Millau Croatia je Ana Grgić
Tomić, chefica restorana Zinfandel’s i Le Bistro u
zagrebačkom hotelu Esplanade. Trofej veliki chef sutrašnjice
osvojila su tri chefa – Michael Gollenz iz restorana
Alfred Keller u hotelu Alhambra na otoku Lošinju, Nikola
Marušić iz splitskog restorana PiNKU Fish & Wine
te Stiven Vunić, chef i vlasnik restorana Zijavica iz
Mošćeničke Drage.
Trofej chef tradicijske kuhinje pripao
je Nebojši Rajkoviću iz restorana
Čingi Lingi čarda u Bilju, dok je Ana
Morgan, iz restorana Morgan u Brtonigli, osvojila Trofej
chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine
osvojili su Matea Jurec, chefica restorana Loora u
Đakovu, te Marko Jantolek, chef restorana
Matrix u Zagrebu.
Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi
podrum u Voloskom, osvojila je Trofej za promicanje hrvatske
gastronomije i enologije, a restoranu Martinis
Marchi na otoku Šolti pripao je Trofej za
najbolji servis. Restoran Pandora Greenbox iz Splita
osvojio je Trofej za najbolji POP lokal.
U kategoriji najboljih restorana i ove su godine
slavili 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo
Curić, restoran Monte iz Rovinja i chef Danijel
Đekić, zagrebački NAV i chef Tvrtko Šakota,
šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf
Štefan, restoran Pergola iz Zambratije i vlasnik i
chef Fabricio Vežnaver te
restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu i
chef Ana Grgić Tomić, svi s osvojene 4 toke
Gault&Millau.
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala
večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gdje se u
utorak 5. travnja okupilo više od 100 vodećih chefova hrvatskih
restorana. Tom je prigodom predstavljeno i peto izdanje
dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča u koji
je uvršteno 265 Top restorana, 105 POP – popularnih
lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 105
vina iz cijele Hrvatske. Ovaj etablirani međunarodni vodič
pokrenut 1965. u Francuskoj prisutan je u osamnaest zemalja
svijeta i snažan je poticaj promociji restoranske scene i
nacionalnih gastronomija na domaćem i inozemnom
tržištu. Kuharske kapice (toke) otisnute na prepoznatljivoj
žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu, a
uvrštenim restoranima i chefovima snažan su poticaj za razvijanje
kreativnosti i poboljšanje usluga u ugostiteljstvu i
hotelijerstvu. S početnih 150 restorana i POP mjesta uvrštenih u
prvo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia, u pet godina taj se
broj povećao na ukupno 370 restorana i POP mjesta.
“Ponosni smo da veliki trud i rad koji ulažemo u izradu ovog
vodiča i promociju hrvatske gastronomije prepoznaju chefovi, ali
i gosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Osobito nam je drago što
je u proteklih godinu dana stasala nova generacija mladih
chefova i chefica, koja s puno strasti i znatiželje pristupa
gastronomiji i kreira uzbudljiva jela. Namjeravamo ih i dalje
poticati da ustraju u poboljšanju kvalitete, da ostanu posvećeni
jelima, vinima i autentičnim namirnicama svoga kraja. Želimo
zahvaliti našim stalnim partnerima – HTZ-u te proizvođačima hrane
i vina koji nas podržavaju i vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske
gastronomije”, rekla je Ingrid Badurina
Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millau.
Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Tessa
Chaffey – direktorica Gault&Millau
International, Monika Udovičić –
izaslanica Ministrice turizma te Slavija Jačan
Obratov – direktorica Sektora za sustav TZ i
razvoj proizvoda u HTZ.