Nada Barišić

Crna predviđanja direktorice Žitozajednice: ”Vekna kruha mogla bi dosegnuti 15 kuna”

Kristijan Herceg/PIXSELL

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana
bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli kruh u
Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna za
komad, potvrdila je
Jutarnjem listu
direktorica Žitozajednice
Nada Barišić.

Navode kako je ovo čak konzervativna računica u odnosu na
predviđanja bliskih europskih tržišta. Češko udruženje
pekara apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i
upozoravaju da bi cijena običnog bijelog kruha u Češkoj do ljeta
mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 18,50 kuna.

Takvo drastično poskupljenje neslužbeno nije isključeno niti za
našu zemlju, no službena predviđanja zasad su u okvirima cijene
od 15 kuna. 

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično
je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja
se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od
maksimalno mjesec dana.

“Kilogram brašna u trgovinama sad je već na deset kuna, što
najbolje svjedoči o stanju na tržištu… Tržište divlja, kao
posljedica rasta cijena energenata i goriva, o kojima
poljoprivreda ovisi”, rekla je Barišić. Dobro je što je Hrvatska
po pitanju pšenice samodostatna, ima i za izvoz.

“Sve je vrlo neizvjesno i pekarstvo je u velikim problemima.
Možemo biti mirni kad je riječ o opskrbi pšenicom, ali ne po
pitanju cijene. Izgledno je da, ne bude li stabilizacije, kruh
više nećemo moći jesti po dosadašnjim cijenama i da je moguća
cijena od 15 kuna za štrucu bijelog kruha”, potvrdila je Barišić.

Prema podacima koje je lani predstavio Dragan Kovačević,
potpredsjednik za poljoprivredu HGK, u Hrvatskoj se prosječno
godišnje po osobi potroši 62 kilograma kruha. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari