NACIONALNO VIJEĆE ZA EURO

Službeno predstavljen izgled hrvatskih kovanica eura: Kuna, Tesla, karta i glagoljica

Goran Stanzl/PIXSELL

Na dva eura bit će geografska karta, na jednom euru kuna, na 50, 20 centi Tesla, a na manjim apoenima centa bit će glagoljica

Na sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavlja se dizajn hrvatskih kovanica eura i centa, a sjednicom predsjeda premijer Andrej Plenković

Premijer je kazao da će na kovanicama biti motivi koji će predstavljati Hrvatsku, a odabrani su motivi šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice.

Na dva eura bit će geografska karta, na jednom euru kuna, na 50, 20 centi Tesla, a na manjim apoenima centa bit će glagoljica.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Premijer je kazao da je prvorangirane prijedloge prihvatilo i Vijeće Unije te je čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Zvonimir Frka-Petešić prezentirao je izgled kovanica.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je da će se nagrade autorima dodijeliti u HNB-u te da se radi o procesu koji je trajao godinu dana. 

Zahvalio je članovima Komisije za odabir likovnog rješenja i Komisije za novac HNB-a, te je dodao da ovo nije kra procesa.

“Pristupit ćemo izradi alata za kovanje kovanica, a onda će kovnica pristupiti probnom otkovu milijun komada svake od kovanica i očekujemo da ćemo do ljeta i prije formalne odluke Vijeća, koju očekujemo u srpnju, imati te probne otkove i biti spremni za masovno kovanje”, kazao je Vujčić.

Vujčić je kazao da je masovno kovanje veliki izazov jer treba otkovati velik broj kovanica u kratkom vremenu. >> Zoom: Ovako će izgledati hrvatske kovanice eura

“Morat će se raditi punim kapacitetom da bi se s novčanicama koje ćemo tiskati u inozemstvu omogućilo da uvođenje eura dočekamo logistički spremni, da možemo brzo zamijeniti kune s eurima”, kazao je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari