divljanje cijena ne staje

Novi udar na standard građana najavljuju mesari: Cijene mesa idu gore i do 30 posto?

Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Takvo stanje je neodrživo, kaže nam jedan od najvećih uzgajivača svinja u zemlji

Valu poskupljenja ne nazire se kraj. Cijene hrane već su sad na
najvišoj razini u gotovo sedam godina, a uskoro bi mogle ići još
gore. Novi udar na standard građana najavljuju mesari. Neki su
već nakon Nove godine digli cijene, a očekuje se kako bi mogle
narasti i do 30 posto, piše RTL.

Pravi domaći ručak, bez juhe, mnogima je nezamisliv. U njoj je u
posljednje vrijeme, priznaju građani, sve više kostiju nego mesa.
Razlog – divljanje cijena.

“Kod nas je junetina poskupila i to u dva navrata, nestašica je
žive stoke. Svinjetina nije dugo poskupila. Svinjetine ima
dovoljno i cijena je pristupačna”, izjavio je mesar Dario
Bešlić
.

No, kako stvari stoje, ne zadugo. Jedna svinja na dan pojede 20
kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Takvo stanje
je neodrživo, kaže nam jedan od najvećih uzgajivača svinja u
zemlji.

“U roku par mjeseci se mora dogoditi poskupljenje i živih svinja
i mesa. Ovog trenutka su gubici po jednoj svinji – kreću se od
150 do 200 kuna”, rekao je Mirko Kolić, vlasnik
svinjogojske farme.

Cijene mesa mogle bi narasti i do 30 posto. Kruh je već skuplji.
Vlasnik najstarije zagrebačke pekarnice kaže – nova poskupljenja
su neizbježna – i do 20 posto!

“To je lančana reakcija koju ti moraš, hoćeš – nećeš pratit. Ako
je sve otišlo gore, moraš i ti poskupit. Poskupila su sva goriva
i to se sve vuče jedno za drugim”, kazao je Miroslav
Trajković
, vlasnik pekarnice u Zagrebu.

Inflacija čini svoje.

“To možete svaki tjedan mijenjati cijene onda, ne ja nego svi.
Nema tu neke rezerve da se možemo pokrpati, nema tu više krpanja
i to će biti ludo i nezaboravno”, rekao je Trajković.

“Morat ćemo manje jesti mesa, a više povrća. Ne znam što da vam
kažem”, kazala je Katarina Suljić, prodavačica
na osječkoj tržnici.

A voće i povrće već odavno plaćamo kao suho zlato, a čini se –
plaćat ćemo ga još više.

“Pošto je nama poskupio repro materijal, gnojivo, sve je otišlo
gore, tako ćemo se i mi po tome morati mjerit”, izjavila je
Suljić.

U posljednjih godinu dana najviše su porasle cijene ulja i masti
– za 21.9 posto. 11.6 posto više plaćamo voće i povrće. I cijena
kruha se podigla – za 10.4 posto. 4.1 posto više plaćamo meso.
Divljanju cijena ne nazire se kraj.

“Potrošači će osjetiti, za sada možemo reći sigurno u prvih par
mjeseci ove godine značajno povećanje cijena u području mesa i
mlijeka”, rekla je Zvjezdana Blažić,
specijalistica za sektor poljoprivrede i prehrambene
industrije.

“Trgovina je zadnja i uvijek je dežurni krivac, ali moram reći da
stvarno nije tako. Same marže su dosta niske i one jedva
osiguravaju nekakvu opstojnost i razvoj”, kazao je Josip
Zaher
, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije.

Poskupljenja tresu cijeli svijet, pa se u Vladi brusi paket mjera
koji bi trebao ublažiti udar na džepove građana, ali i
poduzetnika.

“I porezna politika će biti sastavni dio tog ukupnog paketa
mjera.”, izjavio je Zdravko Marić, ministar
financija.

Jedan od oblika pomoći, su i vaučeri za struju, koji bi se
trebali proširiti i na plin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari