Utvrđeno je da zbog nekoliko mutacija, aktualna ptičja gripa nije pogubna za ljude kao prije 16 godina
Život na otvorenom i slobodi za pernate životinje došao je
kraj pojavom ptičje gripe u Hrvatskoj. Proizvođači danas
žive u strahu.
“Gledajte normalno da se bojimo. Radimo cijele godine i sad
ovisimo o tih zadnjih 10 dana u godini kad u biti sve svoje kaj
imao stavljamo na tržište. sve što imamo prodajemo za Božić.
Nadam se da budemo izgurali još tih 10 dana bez zaraze”,
kaže za RTL vlasnik OPG-a Damir
Šćurić.
Ptičja gripa utvrđena je kod labudova i divljih patki u Lonjskom
polju, na Varaždinskom jezeru, obali srednjeg Jadrana i na
domaćinstvu u okolici Siska. Da se zaraza ne bi proširila na
druge domaće životinje, reagiralo je Ministarstvo.
“Trenutno je na snazi naredba koja propisuje obvezu držanja i
zatvaranja sve peradi, odnosno ptica u zatočeništvu u zatvorenim
nastambama. Isto tako trebalo bi odvojiti guske i patke od ostale
vrste peradi”, objašnjava Tihana Miškić iz Uprave za
veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.
Labudovi iz Lonjskog polja bili su zaraženi virusom h5n1, no
stručnjaci uvjeravaju nije opasan za ljude kao virus prije 16
godina. Zaraza je krenula s dvije lokacije u Rusiji.
“Dva mjesta su u Rusija udaljena otprilike oko 1500 kilometara
/rez/ možemo zaključiti da je bilo još više unosa u Hrvatsku i
možemo očekivati nova izbijanja u narednim danima, tjednima pa i
mjesecima”, rekao je Vladimir Savić, voditelj Nacionalnog
referentnog laboratorija za influencu ptica.
Sve će se ovo odraziti i na cijene mesa peradi. “Zbog ptičje
gripe bi trebala još i pasti cijena jer bude potražnja manja, a
li jednostavno ne znamo kaj se bude dešavalo. kak bu stanje na
tržištu tak se budemo i mi ponašali”, kaže Ščurić.
Ipak, straha za potrošače nema, jer kada se i meso zaražene
životinje pripremi na temperaturi od 70 stupnjeva, može se bez
problema jesti.