održivi planet

Učenici zakopali vremensku kapsulu u Zlatnoj gredi

280 učenika sudjelovalo u projektu "Obrazovanje za održivi planet" za boljitak planeta Zemlje

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek kao nositeljska organizacija provela je projekt “Obrazovanje za održivi planet” u suradnji s partnerskim školama “Mladost” iz Osijeka, “Ivana Brlić Mažuranić” iz Strizivojne te Općinom Strizivojna. Projekt je usmjeren na povećanje uloge organizacija civilnog društva i osnaživanju partnerstva s obrazovnim ustanovama i lokalnom zajednicom te razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja. U razdoblju od svibnja 2019. do listopada 2021. godine, u “Obrazovanju za održivi planet” sudjelovalo je čak 280 učenika partnerskih škola.

Projektom je osmišljeno i razvijeno pet programa izobrazbe s teorijskim i praktičnim radionicama namijenjenih učenicima i nastavnicima s temama zaštite okoliša, održivog gospodarenja otpadom, klime i energije, održivog korištenja prirodnih resursa, a uspostavljen je i multimedijalni sustav edukacije o održivom razvoju u Eko centru Zlatna Greda.

U školama su postavljene kante za razvrstavanje otpada, nabavljena su računala i laptopi, fotokopirni uređaj i pametne ploče koje su pridonijele izradi materijala, edukacijama i istraživanjima. Postavljene su slavine na senzore, a omogućeno je i financiranje izrade projektne dokumentacije za fotonaponsku elektranu Osnovne škole “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna. Udruga Zeleni Osijek kroz projekt je nabavila didaktičku maketu s pijeskom za održavanje zanimljivih radionica. U okviru projekta tiskana je i edukativna brošura te projektni letak, a sufinanciran je i dio izgradnje budućeg Edukativno-informativnog centra za posjetitelje Drave i Dunava koji će biti smješten u Osijeku, gdje će se u budućnosti u učionici na otvorenom nastaviti provoditi edukativni programi razvijeni projektom.

Kao poticaj aktivnog boravka u prirodi, učenici su sudjelovali na dva ljetna kampa održivog življenja u Eko centru Zlatna Greda. Uz brojne praktične radionice prošli su i malu školu veslanja, avanture u adrenalinskom parku, šetnje poučnim stazama, ali i škole stjecanja  izviđačkih vještina. Uz pomoć Udruge izviđača “Slavonski hrast” iz Osijeka naučili su postaviti šatore, orijentirati se pomoću pojava u prirodi, paliti vatru pomoću Sunčevih zraka te okušati sreću u izviđačkim igrama i natjecanjima.

Uz obrazovne institucije u projektne aktivnosti aktivno su bili uključeni predstavnici lokalne zajednice i samouprave, kao i organizacije civilnog društva iz Grada Osijeka. U Općini Strizivojna organizirana je tribina o odvajanju i zbrinjavanju otpada za lokalno stanovništvo. Učenici su proveli dan s komunalnim redarom u Strizivojni i Osijeku, posjetili reciklažno dvorište u osječkoj gradskoj četvrti Jug 2 uz praktičnu vježbu zbrinjavanja i odvajanja otpada te Vodovod Osijek gdje su saznali informacije o pročišćivanju vode, kao i održivom korištenju vodnih resursa. U suradnji s Upravnim odjelom za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu za učenike su organizirani obilasci osječkih parkova uz zanimljivu interpretaciju važnosti stabala za svakodnevni život. Volonterskim sudjelovanjem u zelenim kampanjama poput proslave Dana planeta Zemlje, globalne akcije čišćenja divljih odlagališta otpada “Zelena čistka”, kampanje sadnje stabala “Posadi stablo, ne budi panj!” učenici su malim koracima prošli put koji ih je doveo do okolišnih i društvenih promjena. 

Održanim Festivalom i konferencijom održivog razvoja u Eko centru Zlatna Greda projekt “Obrazovanje za održivi planet” uspješno je završen. Bogat program sastojao se od kreativnih radionica pletenja starih komada odjeće, sadnje mladica i izrade mirisnih vrećica lavande, eko kviza o održivom razvoju, kao i predstavljanja ostvarenih projektnih rezultata. Svoje aktivno sudjelovanje u brojnim aktivnostima učenici su trajno zabilježili fotografijama i porukama te ih svečano zakopali u vremenskoj kapsuli uz nadu da ćemo zajedničkim naporima budućim generacijama uspjeti u naslijeđe ostaviti – održivi planet.

Projekt “Obrazovanje za održivi planet” sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari