Nastavnici RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek sudjelovali su na renomiranoj Cafa Wine School u Bordeauxu
Nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole u
Osijeku i mentori kod poslodavaca boravili su 10 tjedana
na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u
Bordeauxu. Usavršavanju na jednoj od najjačih akademija
u Francuskoj iz domene sommelierstva prisustvovalo je 10
polaznika u okviru projekta VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006) –
uspostava regionalnog centra kompetentnosti.
Nastavnici ugostiteljskog posluživanja RCK
Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Robertino Marinjak,
Ivica Brtan i Albin Smiljan, nastavnik stručno – teorijskih
sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna
Horvata iz Đakova kao i mentori kod poslodavaca: Dražen Paradžik
– Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek,
Branimir Turk – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel
Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i Mirko
Prijić – Restoran Crna Svinja apsolvirali su 11 modula iz
različitih područja poput vinogradarstva i enologije, tehnike
kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja,
alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i
zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike
marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu.
Osim teorijskog dijela koji se odvijao u suvremeno opremljenim
prostorima akademije edukacija je uključivala i praktični dio na
terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda,
vinoteka i muzeja u regiji. Predavanja su se održavala svakoga
dana od 9-17h isključivo na engleskom jeziku, a predavači su bili
renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci
te stručnjaci iz područja vinskog turizma.
Polaznici su obišli Bordeauxu uključujući i dane otvorenih
vinskih podruma. Posjetili su niz francuskih chateaua – od kojih
ih se najviše dojmio Chateu Kirwan, apelacija Margaux u Medocu
gdje su kušali vino iz 1979. godine, koje im je ujedno i najbolje
vino koje su probali.
S položenim pismenim ispitima i usmenim ispitom na engleskom
jeziku nastavnici i mentori stječu titulu wine
consultant/conseiller en sommellerie/vinski savjetnik – zvanje
priznato i prepoznato u cijelom svijetu.
“Ovo iskustvo nam je približilo tematiku, imali smo priliku
implementirati teoriju, vidjeti proces proizvodnje – od
zemljišta, proizvodnje i čuvanja vina, kao i prodaju i stavljanje
u širu potrošnju. Rukovodeći se njihovim primjerom i mi možemo
organizirati posjete našim vinarijama, educirati učenike kroz
terensku nastavu, približiti im proces proizvodnje prerade grožđa
u vino, da osjete i okuse što je vino i kako nastaje vino.”
ističu nastavnici iz strukovnih škola o mogućnosti
implementiranja usvojenog znanja u svakodnevnom radu u školi.
Naši nastavnici i mentori kod poslodavaca prva su generacija koja
je stekla ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj
akademiji iz područja sommelierstva. Svaki od polaznika prošao je
prethodne kvalifikacije za školovanje na Akademiji – od visoke
razine znanja engleskog jezika, stručnih kompetencija i poslovnog
iskustva. Njihova želja je nastaviti raditi s hrvatskim vinima,
kao i vinima zemlja u regiji poput Mađarske, Italije, Srbije i
Makedonije.
“U Francuskoj postoji kultura ispijanja vina. Tom spoznajom
svjesni smo da je potrebna edukacija svih segmenata društva.
Potrebno je plasirati slavonske proizvode, a poznati smo po
sortama vina koje su autohtone. Prijeko je potrebno udruživanje
turističkih zajednica i zajednica vinara te podizanje svijesti o
kušanju i sljubljivanju s našom odličnom hranom. Samo zajedničkim
djelovanjem možemo izdići naše vinarstvo ” naglasili su mentori
kod poslodavaca o mogućnosti da Slavonija i Baranja postane novi
Bordeaux.
Svoje znanje prenosit će u okviru našeg Regionalnog centra
kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim
dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva u
okviru edukacija koje ćemo organizirati.