nije teško

Evo kako u samo pet sekundi ‘skontati’ je li zapakirano meso u trgovini svježe ili pokvareno

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prije stavljanja u košaricu dobro promotrite pakirano meso

Budući da meso u trgovine stiže u raznim oblicima, nije uvijek
lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno kada je
riječ o mljevenom mesu.

Pritom je dobro dati prednost proizvodima iz regije jer su oni do
trgovine prešli kraći put. Osim informacija na pakiranju,
obratite pozornost i na izgled mesa, piše T portal.

Kvalitetno meso mora imati malo unutarmišićne masti, a to ćete
prepoznati po bijelim prugama nalik venama kojima je meso
prošarano. Iako mnogi misle da je to nezdravo, masnoća mesu daje
mnogo od njegove arome, tvrdi Elisabeth
Roesicke
 iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Kod kupovine pakiranog mesa pripazite da u njemu ne bude vode.
Prije stavljanja u košaricu dobro ga promotrite.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, objasnila
je Roesicke. 

Idealna boja ovisi o vrsti mesa. Teletina bi morala biti
svijetla, a ne bijela, baš kao i meso peradi.

Govedina treba biti srednje crvena, no ne pretamna. Svinjetina bi
trebala biti blijedoružičasta.

Roesicke naglašava kako sivkaste nijanse treba izbjegavati pod
svaku cijenu.

Na još jedan način možete jednostavno provjeriti je li pakirano
meso još uvijek svježe.

Ako ga pritisnete prstom, ono se mora brzo vratiti u
svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, dok
površina mesa mora blistati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari