Mashid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21 zemlje
Konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno može znatno
povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti,
tvrde kanadski znanstvenici.
Riječ je o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi
tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem
ili dodavanjem konzervansa.
Procesuirano meso je jako nezdravo
“Istraživanjem smo otkrili da konzumacija samo 150 grama mesnih
prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od
razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom
od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o
prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso”,
rekla je glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz
Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane
bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu.
Pojasnila je da je to ekvivalent dvjema kobasicama tjedno.
Mashid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o
prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21
zemlje. Podatke su prikupljali i pratili deset godina,
prenosi net.hr.
Neprocesuirano meso nije problematično
Pomalo iznenađujuće, studija je pokazala i da je konzumiranje
umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine,
svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal
of Clinical Nutrition.
Znanstvenici napominju da je riječ o opservacijskoj studiji, što
znači da su dobiveni podaci rezultat načina na koji su ispitanici
ispunjavali upitnike o prehrani i o mogućim pogreškama koje se
pritom javljaju, a riječ je o precjenjivanju ili
podcjenjivanju količine konzumiranih mesnih prerađevina.