borba s koronom

Epidemiologinja Dijana Mayer za RTL Direkt: ”Ako epidemija nastavi rasti ovim tempom, u lockdown ćemo vjerojatno morati i prije Uskrsa”

Rast djelom možemo prepisati i britanskom soju, tvrdi Mayer i dodaje da od broja novooboljelih, od onih koji su poslani na sekvenciranje, pozitivno 48 posto testova i dokazano je da je riječ o britanskom soju

Kada će se stvari u Hrvatskoj vratiti u normalnu, samo nebo zna.
U tri mjeseca dobili smo jedva 300 000 doza cjepiva, da bi mogli
biti jednako sigurni kao Izrealci koji su se vratili normalnom
životu, treba nam još barem milijun i 700 tisuća doza i to da
pola populacije cijepimo samo jednom dozom.

A dotad, epidemija očito neće sama od sebe otići kako su nas neki
uvjeravali, rast broja zaraženih na tjednoj razini je oko 46
posto, sad je zapravo jedino pitanje možemo li uopće izbjeći novi
lockdown.

‘Dramatično je da se ljudi okupljaju’

Trenutnu situaciju u RH prokomentirala je dr. Dijana Mayer,
epidemiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

”Vidimo da je rast veliki, 46 posto je zaista veliki broj.
Dramatično je to što se ljudi okupljaju i što se ne poštuju
epidemiološke mjere ”, rekla je epidemiologinja Mayer.

”Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera imamo ovako veliki broj
novooboljelih. Ponajprije mislim na razmak i na izbjegavanje
okupljanja. Uz to, poznato je
da britanski soj od početka govorimo da se on brže širi. U kraćem
vremenu se zarazi veći broj ljudi”, kazala je Mayer.

Rast djelom možemo prepisati i britanskom soju, tvrdi Mayer i
dodaje da od broja novooboljelih, od onih koji su poslani na
sekvenciranje, pozitivno 48 posto testova i dokazano je da je
riječ o britanskom soju. 

Nepoštivanje mjera

”Prije je bilo manje britanskog soja. Nije to jedini čimbenik.
Dramatično je to što su se ljudi naglo opustili, prebrzo su
izašli na ulice i to nam je veliki problem. Kada će
ljudi shvatiti da  su okupljanja, blizina odnosa i nenošenje
maski ključni za prijenos virusa?”, upitala se
znanstvenica. 

Inzistira da kada bi se mjere poštovale i da se poštuje tri metra
između stolova ne bi došlo do toliko velike zaraze, odnosno
porast ne bi bio tako nagli. Na pitanje Zorana
Šprajca hoćemo li, nastavi li se ovakav tempo, morati u
lockdown prije Uskrsa, Mayer napominje kako se situacija
svakodnevno prati. 

”Iz dana u dan pratimo broj novooboljelih, HZJZ daje preporuke.
No ako se trend nastavi vrlo vjerojatno ćemo morati ići u
lockdown, jer će ovo biti neizdrživo”, najavila je Mayer. 

Mayer kaže kako znanstvenici sada imaju puno veću bazu podataka
nego u proljeće.

Mjesta okupljanja

Znanstvenica kaže kako ne možemo govoriti o sezonalnosti, jer je
virus i u toplijem dijelu godine prisutan.  

”Imunitet krda se nadamo postići, ali po broju novooboljelih i
povećanjem broja cijepljenih, nadamo se da će do toga doći”,
rekla je Mayer. 

”Ali u ovom trenu je zaista teško reći, jer ovakav porast
novooboljelih bio je očekivan kada smo vidjeli kakvo nam je
stanje po kafićima. Ljudi su se malo 
previše opustili”, dodala je epidemiologinja.

Ugostitelji i drugi poduzetnici naglašavaju kako nije dokazano
koja mjesta potiču epidemiju. Mayer tvrdi znamo da se viru
prenosi na mjestima okupljanja. 
U RH nema takvog istraživanja, ali naši stručnjaci znaju po
svjetskim člancima. 

”Nije sad bitno da li se to baš zove kafić ili se zove terasa.
Ne treba nam istraživanje ako vidimo da se ljudi drže skupa, a da
su iz različitih kućanstava”, rekla je Mayer.

Broj koji ocjenjuje koliko pojedinac zarazi ljudi, zasada je
ispod jedan. Nakon dosta zahtjeva, počelo je cijepljenje
nastavnika. Mayer kaže kako su prosvjetni radnici u najbližem
kontaktu s učenicima, pa se stoga i HZJZ prilagodio. 

”To su ljudi koji su najizloženiji velikom broju učenika. Dnevno
može proći i po sto učenika”, rekla je Mayer.

Na pitanje jesu li škole mjesto zaraze, Mayer je ponovo kazala
kako treba pogledati  i pratiti brojke. 

‘Teško je procijeniti s koliko učenika je dijete bilo u kontaktu,
jer su djeca najveći dio vremena u školi”, kazala je
Mayer. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari