"Apelirala bi i na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto jeftinija nego u inozemstvu", kazala je Vučković
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka užeg
kabineta Vlade odgovorila je na pitanje novinara kako u Hrvatskoj
zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u kratko vrijeme
zatvorila dvije tvornice, a ostala je samo još jedna.
“Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećerom repom. U
starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je
osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama
12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče
opstojnost”, kazala je te dodala kako bez trogodišnjeg programa
Vlade bi imalo oko 2.000 hektara manje površine pod šećernom
repom.
Uvjerena je da šećerana u Županji može opstati.
“Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat
ćemo još nešto više površina osigurati”, rekla je te dodala da će
rast produktivnosti i potpore donijeti rezultate.
Apel trgovačkim lancima
Apelirala je i na trgovačke lance da nemaju niže cijene šećera u
Hrvatskoj nego su one u inozemstvu.
“Apelirala bi i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju
poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja
roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada
ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u
njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim
trgovinama u inozemstvu”, kazala je Vučković.
Tvrdi da je problem nastao jer je hiperprodukcija šećera u
svijetu.
“U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i
hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama
proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana
ugasilo”, rekla je te dodala da je cijena po toni jedno vrijeme
uspijevala biti više od 400 eura, a referentna cijena za
održivost je oko 405 eura.
Niska cijena na svjetskom tržištu
“Nažalost, već dulje vrijeme je oko 350 eura i to je dodatan
problem hrvatskoj industriji šećera”, rekla je i dodala da
pokušavaju osigurati potpore proizvođačima i nastojati motivirati
EK za druge mjere.
“Prije sedam godina je cijena šećera bila više od 700 eura,
smatra se da se ispod 405 teško održati, a sada je već duže
vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema”,
zaključila je Vučković.