komentirao i prosvjed

Božinović o mjerama: “Nećemo gubiti vrijeme da otvorimo ugostiteljstvo ako budu dobri brojevi”

U RTL-u Danas gostovao je čelnik Nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Čuli ste poruke prosvjednika, shvaćate li ih i što im
odgovarate?

Naravno da ih shvaćamo. Mi ih shvaćamo od početka epidemije i
pogotovo smo ih shvaćali u rujnu, listopadu i početkum studenog
kada je Hrvatska bila praktički jedina članica EU koja je
dopustila rad ugostiteljskim objektima. Napravljene su određene
mjere koje realno, nije lako provoditi u ugostiteljstvu. Brojevi
su nam tada počeli rasti. Broj pacijenata u bolnicama je rastao,
bolnice su bile preopterećene i onda smo išli logikom zatvaranja
tih objekata. 

Glavna kritika je da zapravo je nedosljednost i dvostruki
kriteriji. Kada se govori o kavi za van, kave ima logike da nju
mogu prodavati svi osim ugostitelja?

Benzinske crpke su otvorene zbog prodaje benzina, a prodavale su
kavu za van i ranije. Isto tako i kiosci i drugi objekti. Mi smo
njih otvorili jer prodaju nešto što je esencijalno za društvo,
uključujući i pekare. Oni su i ranije prodavali kave za van pa im
nismo zabranili da prodaju nešto što su prodavali i prije.

Ali niste benzinskim crpkama zabranili da prodaju benzin.
Pitam jer je to core business svakog ugostitelja. A oni jedini ne
mogu prodavati tu kavu…

Pa nije tu poanta u kavi za van nego u okupljanju. Vi kada dođete
na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van,
stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a
to je epidemiološki rizik.

Ali nemate gdje sjesti jer su kafići i njihove terase
zatvorene. Uzeli biste kavu jednako kao i na kiosku…

Ljudi bi se okupljali i to znamo da je situacija koja je realna i
mislim da je to svakome jasno.

Može li se i kada očekivati barem nešto da ćete poslušati
od onoga što je danas zatraženo na prosvjedu?

Pratimo epidemiološku situaciju koja je bolja. Ako se nastavi
ovim trendom smanjenja broja novooboljelih, hospitalizacija –
možemo korigirati neke stvari. Realno, Hrvatska ima
najliberalnije mjere u Europskoj uniji i praktički ova dvije
djelatnosti, ugostiteljstvo i vježbe u zatvorenim prostorima, su
jedino gdje se još ima prostora popustiti.

Kada govorimo o prosvjedu, danas policija nije
intervenirala, a bilo je nekoliko tisuća prosvjednika. U
ponedjeljak, kada je otvorena teretana, priveden je vlasnik
teretane jer su unutra bila tri vježbača.

Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o
javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate
nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna
situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila
sukladno zakonu. 

I na Festi svetog Vlahe je također bio veliki broj
ljudi…

Nije toliko velik. Napravili smo poseban epidemiološki okvir na
zahtjev i grada Dubrovnika i organizatora. Radi se o jedinoj
tisućljetnoj tradiciji u Hrvatskoj i procjenili smo da se pod
određenim epidemiološkim mjerama koje su se ispoštovale…

Ali puno toga što je tradicija je moralo biti
ukinuto…

Pa je. Ovo smo procijenili da može i mislim da smo dobro
procijenili.

Nisu dvostruki kriteriji?

Nisu dvostruki kriteriji. 

Što je s toplicama? I to je nešto što iritira ljude jer
se radi o velikom broju ljudi koji se nalaze u zatvorenom
prostoru.

Toplice kao i bazeni imaju dvije prednosti u odnosu na ostale. U
bazenu je klor koji ubija svaki virus, a prostorija je vlažna
zbog isparavanja. I to je puno manji rizik, ako nema ta dva
elementa, kao što ga nema u, npr. teretanama i sportskim
dvoranama. 

Ne shvaćate zašto je to ljudima sporno?

Ali evo, ja objašnjavam da je to epidemiološki manji rizik i tako
kaže struka. U svakom bazenu je klor. A ako ima klora, onda nema
virusa. Osim toga, isparava topla voda.  

Odlazimo do sredine veljače. Što se tada može očekivati i
je li opcija da se ugostiteljski objekti otvore, ali da rade do
18 sati?

Imaju samo jedna ili dvije djelatnosti gdje se još može
popustiti. Upravo ovo o čemu vi pričate. Ako budu dobri brojevi,
mi smo prvi za to. Mi smo zadnji zatvorili ugostiteljstvo u
Europi. Išli smo dokle god je moguće. I sigurno nećemo gubiti
vrijeme da ih otvorimo, ako bude takva procjena. Ako se ovako
nastavi. Iz dana u dan je broj manji u odnosu na isti dan prošli
tjedan…

Otvorit ćemo kafiće 15. veljače?

Razgovarat ćemo. Vidjet ćemo pod kojim uvjetima. 

Je li opcija da radno vrijeme bude do 18 sati?

Nemojte me to pitati jer su to detalji. I to će ovisiti o
brojevima i epidemiološkoj situaciji. 

Opširnije u video prilogu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari