nacionalna udruga ugostitelja razočarana

Restorani se otvaraju početkom ožujka, a kafići tek nekoliko tjedana poslije?!

Davor Javorovic/PIXSELL

"Možda ulovimo i posljednji vlak koji može spriječiti da dođe to toga da se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo posljednjih dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama Europe" - poručuju ugostitelji pozivajući na dijalog

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) u srijedu je
priopćila kako doznaje da se otvaranje restorana planira
za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga
,
te ističe kako je neprihvatljivo da se takve odluke donose bez
sudjelovanja struke i da sve ugostitelje treba tretirati jednako,
prenosi
RTL
.

”Procurili su prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni
prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i
turizma. Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za
otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa
cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele. Otvaranje
restorana se planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana
kasnije nakon toga bi se otvorili caffe barovi sa mogućnošću
posluživanja isključivo na terasama ugostiteljskih
objekata
. Po svemu iznesenom Stožer je odlučio
nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje
akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva.
Ovakav scenarij je neprihvatljiv nama kao Udruzi koja bez iznimke
traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se
napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira
TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se na
KOJI način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog aspekta
suzbilo širenje zaraze”, stoji u priopćenju.

“Po tome, stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez
uključivanja struke u definiranje akcijskog plana

otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva.
Ovakav scenarij nam je neprihvatljiv kao udruzi koja bez iznimke
traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata i to tako da se
napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira
tko može raditi, a da se uvede model koji će definirati što se i
na koji način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog
aspekta suzbilo širenje zaraze”, ističu iz
NUU-a.

Kažu da mjesecima pokušavaju amortizirati nesklad potreba tržišta
i, kako ocjenjuju, promašenih odluka stožera, a sada ih dodatno
iznenađuje pristup stožera nakon svega što su prošli u posljednja
dva mjeseca.

Naime, od prvog dana primjene odluke stožera koja je označila
drugo zatvaranje sektora ugostiteljstva, kažu da apeliraju i nude
rješenja na sve uočene nedostatke odluke, a i udruga NUU se već
mjesecima spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne
zaštite, obećava se kvalitetna komunikacija i konzultacija prije
donošenja odluka.

“U jednom smo se trenutku obuzdali od kritiziranja stožera kako
bismo mu smanjili teret koji nose na leđima i tako omogućili
smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u
nadi da će ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve
relevantne parametre i čimbenike za odluke. No, u zbilji smo
služili, a i dalje služimo samo kao tampon zona, kao nekakav štit
koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami
dijelimo, jer za razliku od HOK-a i HGK-a, čije smo poslove
preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo
plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja
trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez
pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra”,
komentiraju situaciju iz ugostiteljske nacionalne udruge.

Ostavke Medaka i Jakominića

Zbog svega toga, čelnici udruge, predsjednik Marin Medak
i potpredsjednik Vedran Jakominić su podnijeli neopozive ostavke
na svoje pozicije
, jer smatraju da je “nastavak monologa
stožera bez glasa struke čisti iskaz nepovjerenja prema svima
čija se prava ograničavaju njihovim odlukama”.

“Kao netko tko zna kakvo je stanje na terenu, u kakvom strahu i
neizvjesnosti žive naši kolege i kao netko čija budućnost i gola
egzistencija također vise o najtanjoj niti, postaje sve teže
uvjeravati stotine, čak i tisuće kolega ugostitelja kako stožer
zna što radi i djeluje u najboljoj namjeri”, navode iz te udruge.

Zaključno poručuju da su legalisti, da poštuju zakon i
pridržavaju se svih mogućih propisanih mjera, ali i da
pozivaju na novi dijalog i pružanje jednakih uvjeta i
šansi za preživljavanje svima
, te da, kako kažu, “možda
ulovimo i posljednji vlak koji može spriječiti da dođe to toga da
se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo
posljednjih dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama
Europe”.

Medak je putem facebook profila udruge poručio kako je osnovni
problem njegova i povlačenja Jakominića to što su ih građani
počeli percipirati kao političku oporbu a ne glas struke.

“Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se
odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo
kvalitetnu strukturu Udruge a novo vodstvo je tu od samog početka
i upućeni su u sve probleme”, naveo je.

Naime, kako prenose neki mediji, na skupštini udruge održanoj
proteklog vikenda u Zadru za novu je predsjednicu izabrana
splitska ugostiteljica Jelena Tabak, a za zamjenika Zdravko Karna
iz Nezavisne udruge ugostitelja, a te bi dužnosti preuzeli od
trenutka kada se promjena uvede u registar.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari