83 posto djece ne jede svakodnevno povrće, a njih 67 posto ne jede voće
Svi posljednjih dana pričaju o sendvičima prve dame Sanje
Musić Milanović. To nisu njezini sendviči, niti je ona
pisala recepte, to su sendviči kakve školarcima predlaže projekt
Živjeti zdravo, kojem je ona na čelu.
Ima ih 10 i sendviče se predlaže raditi s integralnim kruhom,
purećom salamom, tunjevinom, slanutkom i zrnatim sirom, a sve da
bi se hrvatska djeca, koja su među najdebljima u Europi i 80
posto njih ne jede povrće a 66 posto voće, hranila nečim malo
boljim od buhtla, pizze, paštete i čokolade.
To što su sendviči zdravi ne znači da su skupi, neki koštaju pet,
a neki 10 kuna, odnosno, dvadesetak kuna su oni koji sadrže
svježu ribu ili meso.
Zdravo pecivo, polutvrdi sir, pureća šunka, malo zelene salate,
kiseli krastavci i kečap i imamo đački sendvič za nekih desetak
kuna.
POGLEDAJTE VIDEO PRILOG RTL-a:
Za školu je spreman i napravljen, također za desetak kuna,
mediteranski sendvič od integralnog peciva sa sjemenkama,
maslinovim uljem, mozzarellom, maslinom, rajčicom i bosiljkom. To
su neki od deset zdravih i ukusnih sendviča koje školarcima i
njihovim roditeljima predlaže Zavod za javno
zdravstvo.
Gotovo u svaki ide povrće, a rade se uglavnom s integralnim
pecivima, a u neki idu i jaja. Među skupljima sendvičima je
Fishburger koji košta petnaestak kuna i u kojeg ide file
oslića.
“Sastojci se čine obećavajući s obzirom da govorimo o sendvičima
za koje nikad ne znamo kako će ispasti, ali u ovom smislu, možemo
se nadati da će to biti nutritivno puno vrijedniji
sendvič nego inače”, rekao je Nenad
Bratković, nutricionist.
Na stolu su sastojci s kojima se tortilja sendvič s piletinom i
mozzarellom može napraviti za dvadesetak kuna. Umjesto piletine
kao bržu alternativu može se koristiti šunka. Dodajemo još
maslinovog ulja, krastavce, rajčice, salatu i grčki jogurt
umjesto kojeg Bratković radije preporuča skir.
“Ovakav sendvič može biti puno zasitiniji nego kad stavimo žemlju
sa salamom i majonezom. Tako da je ovo jedan zgodan fast food
kojeg mogu jesti i djeca i roditelji. I super izgleda i
ukusan je”, kaže Bratković.
Namazat ćemo i smazati još jedan sendvič s liste deset
najpopularnijih sendviča u državi, a u njega ide namaz od
slanutka, mrkva i puno povrća.
“Mi smo ga brzo napravili. Mogli smo svašta dodati, ali ovo je
baza i kao takav, napravili smo jedan brz i zdrav sendvič”,
rekao je Bratković.
31 posto djevojčica i 39 posto dječaka je pretilo
Možemo se malo igrati i ne držati se slijepo recepta jer sigurno
sve ove sastojke nemamo uvijek doma. Većinu sendviča potpisuje
nutricionistica sa Zavoda za javno zdravstvo Ivana
Šimić.
“Htjeli smo pokazati da jedan obrok koji se može ponijeti u školu
i na posao treba biti cjelovit i da se iz njega mogu dobiti i
makro i mikronutrijenti, ugljikohidrati, masti i proteini,
vitamini i minerali koji su jako bitni za zaštitu cijelog
imuniteta i organizma. Odabrali smo deset primjera koji su
trebali poslužiti samo kao primjeri”, kazala je Šimić.
Hrana za djecu ni u školama ni doma, nije idealna.
“Obično volim jesti tjesteninu, a volim sendvič s kulenom i sa
sirom”, kaže Katja iz Zagreba.
“Volim jesti bolonjez i hamburger”, rekao je Patrik.
83 posto djece ne jede povrće svakodnevno, a 67 njih ne jede
svakodnevno voće. Stoga je 31 posto djevojčica i
39 posto dječaka pretilo.
“S obzirom na porast kroničnih bolesti to je jako problematično”,
rekla je Šimić.
Ovi sendviči HZJZ-a nisu sveto pismo i s njima samo opušteno, ali
zdravo.
Izvor:
Vijesti.hr