Usprkos povećanju broja zaraženih, kafići i restorani od
ponedjeljka počinju s radom, kao što je i planirano. Vlasnici su
sretni jer mjere ipak nisu toliko restriktivne koliko se prvotno
najavljivalo. A građani jedna čekaju popiti kavu – kažu kako im
neće smetati konobari s maskom ili miris dezinficijensa. Bez
jedne divne crne kave u kafiću, Hrvati su više od 50 dana.
Metar i pol razmaka
”Prvo što ću napraviti je otići na kavu u kafiću s
prijateljima”, komentirao je Ildar iz Zagreba.
Peru se terase, razmiču stolovi, dezinficira, novim manje
restriktivnim, sve prema preporukama, a vlasnici su
zadovoljni.
”Po onim mjerama nije bilo smisla otvoriti, tako da smo se
nadali i to smo dobili i po novim mjerama ćemo i otvoriti”,
rekao je voditelj ugostiteljskog objekta Tadija
Mirić.
Iako se prvotno nagađalo da će biti obvezan razmak dva metra
između stolova, u službenim preporukama stoji metar i pol. Nema
ograničenja broja gostiju za stolom, dozvoljen je rad i
unutrašnjim zatvorenim prostorima, radno vrijeme neće biti do 21h
kako se prvotno mislilo, već do 23 sata. Svjesni su i konobari da
manje zaštite znači i veću izloženost.
”Malo me strah, ne osjećam se baš ugodno, ali moram raditi”,
kazao je Eduardo Delić, zaposlenik
ugostiteljskog objekta.
I u Puli pripreme za otvaranje.
”Ja se osobno ne bojim, vjerujem i gosti koji dolaze će biti ti
koji se ne boje”, rekao je Denis Bimbašić,
vlasnik ugostiteljskog objekta.
”Mislim da nije preuranjeno, mislim da se trebamo vratit u
normalu i radit”, smatra konobarica Rasa
Davidović.
Puležani kažu konobari s maskama i rukavicama i miris
dezinficijensa neće pokvariti doživljaj.
”Vjerojatno ću ići popit kavu čisto ono inicijalno da obilježim
taj događaj”, kazala je Puljanka Tina.
Ljepota naslanjanja na šank, još će pričekati jer Zavod za
javno zdravstvo piše da se takav način zadržavanja, ne preporuča.