Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio
da mjere koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te
4. i 11. svibnja mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će
njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.
Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na
snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima, a Vlada je i
gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i na život
građana, istaknuo je premijer.
U prvoj fazi 27. travnja omogućuje se otvaranje
svih trgovina osim onih u trgovačkim centrima, rad uslužnim
djelatnostima osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s
klijentima, radit će knjižnice, muzeji knjižare te seb
omogućavaju treninzi sportašima I. i II. kategorije.
U drugoj fazi, 4. svibnja, omogućit će se puni
rad zdravstvenog sustvaa, otvarat će se frizerski i kozmetički
saloni, te će biti moguće javno okupljanje do 10 osoba. Počet će
raditi i trgovine unutar trgovačkih centara te vrtići i škola.
U trećoj fazi, 11. svibnja, omogućit će se
okupljanja do 10 ljudi na jednom mjestu, rad ugostiteljskih
objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te će se
proširiti i izdavanje e-propusnica.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je
najnovije preporuke za objekte i sve djelatnosti koje počinju u
skorije vrijeme raditi.
Podijelili su ih u 14 skupina. Stavili su detaljne upute za
kafiće, javni prijevoz, muzeje, trgovine, no krenimo redom.
1. Upute za ugostiteljske objekte
Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno
ispred vrata objekta.
Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda
te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio
fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između
kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan
naplaćuje, a drugi izdaje.
To su samo neke od uputa, ostale možete pronaći OVDJE.
2. Maske za lice
Nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne
može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz,
trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo
bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići
svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom
ponašanju, priopćili su iz HZJZ-a.
Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za
lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi
(tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je
ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.
Detaljne upute o nošenju maski za lice možete pronaći OVDJE.
3. Preporuka za trening športaša i športašica I. I II.
kategorije
Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima
koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da
se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim
športašima, a trening istovremeno smije biti organiziran za
najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem
tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se
također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga.
Za svaki će se trening voditi i evidencija o tome tko je
sudjelovao u treningu. Preporučuje se da sportaši dolaze
pojedinačno, u automobilima te da se treninzi održavaju na
otvorenim terenima. Svatko mora imati svoju bocu s tekućinom.
Nema tuširanja nakon treninga ni ulaska u svlačionicu.
Više pročitajte OVDJE.
4. Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u
zatvorenim prostorima
Preporuča se što kraći boravak u skupinama u zatvorenom prostoru.
Mora postojati fizička distanca od 2 metra u svim smjerovima.
Tamo gdje boravi više ljudi preporučaju se maske za lice.
Prostor se redovito mora prozračivati, čistiti i dezinficirati.
Obavezna je i dezinfekcija ruku.
Više preporuka pročitajte OVDJE.
5. Preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s
kroničnim nezaraznim bolestima
Preporučuje se da često peru ruke, da ne dodiruju lice, da vode
brigu o osobnoj higijeni i higijeni prostora. Također moraju
paziti na fizičku distancu.
Za ove skupine preporuča se i da izbjegavaju prenapučena mjesta
te da ostanu doma. Prije odlaska u ambulantu trebaju se prvo
konzultirati telefonski s liječnikom.
Više uputa pročitajte OVDJE.
6. Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za
prijevoz putnika
Preporuka je da se ograniči broj putnika na najviše 50 posto
sjedećih mjesta te da bude smanjen kontakt posade s putnicima za
brzobrodske linije.
Za trajektne linije preporuča se da putnici ostanu u svojim
automobilima, da drže razmak među putnicima ako ne mogu ostati u
autu te da imaju smanjen kontakt s posadom.
Ostale preporuke pročitajte OVDJE.
7. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika
autobusima
Treba paziti na higijenu, preporuča se i da vozač nosi masku
tijekom vožnje. Također, putnici moraju držati jedan metar
razmaka, postavit će se i fizička barijera između vozača i
putnika. Omogućit će se i beskontaktno plaćanje kod kupnje
karata.
Više uputa pogledajte OVDJE.
8. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika
tramvajima
Mora se omogućiti razmak od najmanje jednog metra, treba redovito
održavati higijenu vozila, prozračivati prostor. Kontrolori
moraju nositi masku za lice te koristiti rukavice.
Više uputa pročitajte OVDJE.
9. Preporuke za rad u knjižnicama i
antikvarijatima
Trebali bi omogućiti 15 posjetitelja na 100 metara kvadratnih.
Također, osigurati fizičku distancu od minimalno dva metra.
Knjige se nakon vraćanja moraju prebrisati dezinficijensom.
Dopušta se posudba knjiga bez korištenja čitaonice.
Ako je moguće, treba osigurati dvosmjenski rad.
Više uputa pronađite OVDJE.
10. Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u
prigradskom prometu
Restorani se ne stavljaju u upotrebu. Treba se redovno održavati
higijena. Potrebno je održavanje fizičke distance te treba
izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom
prilikom komunikacije s njima. od naplate karata potrebno je
poticanje beskontaktnim karticama. Ako se plaća gotovinom,
potrebno je dezinficirati ruke nakon plaćanja.
Više uputa pogledajte OVDJE.
11. Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim,
galerijskim i ostalim izložbenim prostorima
Treba ograničiti boravak posjetitelja na njih 15 u 100 metara
kvadratnih. Treba osigurati zaštitne maske te fizičku distancu za
sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima.
Također, osoblje će prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu
temperaturu. Dvosmjenski rad je također poželjan.
Više uputa pogledajte OVDJE.
12. Preporuke za sprečavanje infekcije u
trgovinama
Treba se ograničiti broj kupaca koji borave u trgovinama. U
trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja
odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje
odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je
nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se
spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog
stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz
povrata.
Preporučuje se dvosmjenski rad te osoblje također prije dolaska
na posao mora izmjeriti temperaturu. Potrebna je i higijena
prostora.
Trogvine će smjeti raditi po starom random vremenu, ali uz
obveznu pauzu od minimalno sat vremena za prozračivanje i
dezinfekciju. Također, trgovine nedjeljom neće smjeti raditi.
Više uputa pročitajte OVDJE.
13. Preporuke za sprječavanje infekcije u
prostorijama svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne
djelatnosti
Potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između
stranaka i djelatnika poslovnog subjekta. Moguće je da bude 20
ljudi u istom trenu u 100 kvadratnih metara.
Treba osigurati fizičku distancu i higijenu.
Više o tome pročitajte OVDJE.
14. Preporuke za provođenje državnog stručnog
ispita
Mjesto održavanja ispita i pripadajuće prostorije potrebno je
prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati,
uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska
kandidata preporučuje se i prozračivanje prostorija.
Na ulazu u ustanovu kandidati se prozivaju jedan po jedan i
uručuje im se kratka anketa s pitanjima.
Više o tome pročitajte OVDJE.