Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka
Dodatne upute izdane su nakon što je inspekcija proteklih dana
zatvorila više ugostiteljskih objekata, iako su ugostitelji
tvrdili da su poštovali sve propisane mjere nadležnog
ministarstva.
Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina:
restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i
catering objekti, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i
strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi.
- Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom
objektu. - Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili
neposredno ispred vrata objekta. - Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih
standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se
smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra
između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako
jedan naplaćuje, a drugi izdaje. - Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje
pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima
perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne
mjere za zaštitu kupaca i prodavača. - Ako je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim
karticama. - Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije
stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon
svakog kupca se pult dezinficira. - Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na
mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe
(odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga
izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač
mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja
narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata
i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti. - Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o
tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta. - Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na
način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska. - Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za
pridržavaanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke
udaljenosti. - Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je
izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod
točkama 3., 7. i 10.