vremenska prognoza

Stiže brza i jaka promjena vremena: U utorak kiša i veliki pad temperature!

Ivica Benić/SiB.hr

Ovo iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i danas, no mnogima će smetati južina, a oblaka će biti znatno više nego na Uskrs. A u utorak stiže dugonajavljivana promjena

Od 1949. godine ovo je tek 28. tako kasni Uskrs u godini, a najviša temperaturu ja pri vrhu liste najviših. Nije doduše rekordna kao u većini krajeva za Uskrs 2000. godine, no tada je Uskrs bio 23. travnja, piše HRT u svojoj prognozi. U mnogim mjestima ovaj je Uskrs bio jedan od tri najtoplija od kojih postoje mjerenja – ponegdje je bilo 24 ili 25 stupnjeva.

Ovo iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i danas, no mnogima će smetati južina, a oblaka će biti znantno više nego na Uskrs. A u utorak stiže dugonajavljivana promjena.

“Pad temperature zraka, većinom i kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će biti i snijega – u gorju sigurno, i to ne samo Gorskoga kotara i Like, nego i u sjevernijem i južnijem brdovitom području, uz mjestimičan tanji snježni pokrivač, a nakratko je snijeg moguć i u nekim nizinama, uglavnom središnje Hrvatske. I vjetar će mnogima prouzročiti nevolje – i to prolazno jak, gdjegod vjerojatno na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni u kopnenom području, te još jača bura na Jadranu, posebice sjevernom”, stoji u prognozi HRT-a.

Progonoza za Osijek:

U noći na srijedu razvedravanje

Već do kraja utorka, na jugu Hrvatske u noći na srijedu slijedi razvedravanje, ponegdje i slabljenje vjetra, ali i moguće nevolje poljoprivrednicima jer će u srijedu ujutro u kontinentalnom području biti velika vjerojatnost mjestimičnog mraza. Premda će uz ponovno stabilno i pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka od srijede opet rasti rasti, sasvim bez opasnosti od mraza posvuda neće biti ni u četvrtak, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno i petak, javlja HRT.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a:

“U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura biti podjednaka ili malo viša nego u nedjelju, a jutro će svakako biti toplije. No povremeno će biti više oblaka, pogotovo u drugom dijelu dana, a zapuhat će umjeren jugozapadnjak s jakim udarima. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadnjak, zbog kojeg će jutro biti toplije od nedjeljnog. Najviša dnevna temperatura pak malo niža, između 22 i 24 °C. U noći na utorak brza i jaka promjena vremena.”

U utorak stiže promjena, navodi Kozarić:

“U prvom dijelu utorka u unutrašnjosti pretežno oblačno s kišom koja će uz zahladnjenje u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, a mjestimice je velika vjerojatnost i snježnog pokrivača. Susnježice nakratko može biti i u nižim predjelima na sjeverozapadu Hrvatske. Prolazno će zapuhati umjeren do jak sjeverni vjetar. U drugom dijelu utorka prestanak oborina i sa zapada razvedravanje, pa je u srijedu ujutro moguć mraz. U nastavku tjedna pretežno sunčano i danju ponovo toplije.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari